Afbeelding

Burgemeester Buren kwaad om Weesper bom

Algemeen Dossier: Vliegtuigbommen

WEESP – Burgemeester Klaas Tammes van de gemeente Buren is kwaad over de gang van zaken rond de oude bom die in Weesp gevonden is bij baggerwerkzaamheden. “Er hadden doden kunnen vallen”, zei hij tegenover de NOS.

In Weesp wordt de Vecht uitgebaggerd. Het slib gaat per schip naar een depot in het Gelderse dorp Ingen (gemeente Buren). Bij het overladen bleek er een zware vliegtuigbom in het Weesper slib te zitten. De ontmanteling verliep probleemloos, maar volgens burgemeester Tammes van Buren waren de gevaren groot. Toen de bom was ontdekt bij het lossen van het schip, kwam die in een grijper terecht en viel er daarna weer uit, meldt de NOS. "Later is ons door de Explosieven Opruimings Dienst uitgelegd hoe gevaarlijk dat was. We zijn door het oog van de naald gekropen", aldusTammes.

De baggerwerkzaamheden in Weesp worden uitgevoerd door Waternet. Bij de spoorbrug in Weesp was vooraf gecontroleerd of er nog oude bommen lagen. Het opgebaggerde exemplaar lag echter buiten die zone. Het baggeren in Weesp is stilgelegd, andere slibschepen worden gecontroleerd.

Bekijk hier een reportage van de NOS: 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant