Wethouder De Lange (rechts) legt uit waarom hij het initiatiefvoorstel een slecht idee vindt.
Wethouder De Lange (rechts) legt uit waarom hij het initiatiefvoorstel een slecht idee vindt.

Geen verlaging OZB

Algemeen

WEESP Een poging van PvdA en VVD om de OZB-belasting te verlagen, strandde gisteravond op een meerderheid in de gemeenteraad. Als blijkt dat door een meevaller dit jaar meer geld binnenkomt aan OZB dan was verwacht, dan wordt later bekeken of dit op een of andere manier kan worden teruggegeven aan de Weespers.

Die meevaller zit in het feit dat de OZB-belasting dit jaar als gevolg van een onverwacht hoge waardestijging van de WOZ meer oplevert. In december werd het OZB-tarief vastgesteld op 1,6 procent bij een gemiddelde WOZ-waardestijging van 10 procent. De waardestijging in 2018 (dat is het jaar waarom het gaat, de peildatum is 1 januari 2019) is echter volgens een nieuwe schatting ongeveer  15 procent, waardoor het OZB-tarief in de praktijk 3,5 procent hoger uitvalt. Dit levert de gemeente naar schatting 120.000 euro extra op.

Oneerlijk
PvdA en VVD vinden het oneerlijk dat de burgers moeten opdraaien voor een 'fout' van de gemeente en trachtten met een initiatiefvoorstel de boel te repareren. Die werd gisteravond in de gemeenteraad behandeld. De andere partijen lieten ook weten het oneerlijk te vinden, maar bij een herstel deze maand zien zij te veel beren op de weg. Bij de jaarrekening die in het voorjaar van 2021 op tafel komt, wordt helder hoeveel extra geld daadwerkelijk binnenkomt en dan wordt bekeken wat ermee moet worden gedaan.

Risico
 Verantwoordelijk wethouder van Financiën Léon de Lange legde uit dat aanpassing van het beleid een enorm risico met zich meebracht en noemde dit onuitvoerbaar. En om de boel nu niet te veel overhoop te halen, kon behalve de indieners van het voorstel iedereen zich hier in vinden. Eind deze maand wordt de OZB-aanslag aan iedereen verstuurd.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant