In het midden zie je het Fort aan de Ossenmarkt.
In het midden zie je het Fort aan de Ossenmarkt. Foto: G.J. Schultz

Online lezing over Stelling van Amsterdam

Cultureel

WEESP Wie meer wil weten over de Stelling van Amsterdam en de rol van Weesp daarin kan volgende week online een lezing van René Ros bijwonen. 

De vesting Weesp behoorde na 1815 tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar werd in 1892 bij de Stelling van Amsterdam gevoegd. Het Fort aan de Ossenmarkt werd gebouwd ter verdediging van de beide Vechtoevers, de sluizen en de spoorweg Amsterdam–Hilversum met de brug over de Vecht. Het torenfort dateert uit 1861. 

Hoofdstad beschermen
De Stelling van Amsterdam bestaat in totaal uit 46 forten en batterijen, die de hoofdstad tegen de vijand moesten beschermen door het gebied onder water te zetten. In een multimediale presentatie maakt René Ros de vrijwel onzichtbare Stelling van Amsterdam zichtbaar. Hij voert sinds 1998 als vrijetijds-historicus archief- en veldonderzoek uit naar het militair erfgoed in de regio Amsterdam.

Om aan de lezing deel te nemen, moet men vooraf de GoToMeeting software installeren of de Google Chrome browser gebruiken. De lezing is donderdag 25 juni via deze link. Verbinden kan vanaf 14.45 uur. De lezing begint om 15.00 uur.  Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant