Afbeelding
Archieffoto: WeesperNieuws
Ingezonden

Oproep tot verdraagzaamheid

Algemeen

Lezer Sabine Baarsma had deze ingezonden brief ook als kop kunnen geven ‘Oproep tot terugplaatsen bankjes’ of ‘Geef jongeren een plek (terug)’. Maar overkoepelend vindt ze dit toch meer een oproep tot verdraagzaamheid. Hieronder haar inzending. 

‘In Aetsveld kennen we het genoegen van de vele kruipdoor- en  sluipdoorweggetjes naar vele groene hofjes vaak ook ingericht met speeltoestellen en of een bankje. Die bankjes zijn multifunctioneel want worden gebruikt als speeltoestel of als zitplek voor toezichthoudende of zonnende ouderen  en in de huidige tijd worden ze ‘s avonds bezet door onze jongeren. 

Die jongeren hebben behoefte aan samen zijn. Zonder ouderlijk toezicht. Dat hoort erbij op een bepaalde leeftijd. Denk maar even terug aan je eigen jeugd... Veel hebben ze niet nodig, enkel plekken om samen te kunnen komen. En vaak gaat dat er heel gemoedelijk aan toe. Soms is het nodig ze te vragen ook rekening te houden met de omwonenden. Ga dan met ze in gesprek, dat levert vaak een leuk gesprek op.

In ons buurtje is kennelijk geklaagd en de bankjes zijn verwijderd. Maar waar moeten ze dan heen? Gemeente Weesp vraagt zo nu en dan aan jongeren wat ze nodig hebben. Ze geven het zelf al aan, plekken om samen te kunnen komen, bankjes waar ze even met elkaar kunnen zitten om te kletsen, muziek te luisteren, iets te drinken of te roken. De groene punt... ook zo’n ‘dingetje’, kwamen ze ook graag.

De laatste tijd aanschouwde ik tijdens mijn wandelingen ook het enorme speelplezier op het speeleiland bij de skatebaan aan de Aetsveldseweg. Waar ouders persoonlijk gezorgd hadden voor trampolines en een enorme grote speelmat. Het was eindelijk een echt speeleiland dat veel werd gebruikt. En ineens was alles weer verdwenen. Er was gebeld, er werd overlast ervaren van de spelende kinderen, de gemeente gebeld en nu ligt het speeleiland er weer verloren bij. Andere doelgroep, vergelijkbare reacties.

En daarom mijn oproep tot verdraagzaamheid, tot inlevingsvermogen. Gun ieder zijn ruimte en zijn plezier. Houdt rekening met elkaars behoeften. En gemeente Weesp, plaats meer in plaats van minder bankjes en zet er dan gelijk weer een vuilnisbak naast. Wees die inclusieve samenleving, met onze jongeren, met onze spelende kinderen.’

Wilt u hierop reageren of wilt u iets anders delen met de lezers van het WeesperNieuws? Stuur uw bijdrage, bij voorkeur met een foto van de kwestie/situatie, naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden brief wordt geplaatst.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant