Afbeelding
Foto: Marion Bakker
Ingezonden

Is er een parkeerprobleem in Weesp en hoe groot maken we dat?

Algemeen

WEESP. Van de lezers: Marion Bakker uit de wijk Leeuwenveld stelt het nieuwe parkeerbeleid aan de kaak. Ze vraagt zich af welk probleem er nu eigenlijk wordt opgelost en doet een oproep aan kritische raadsleden.

‘Dit voorjaar besloot het college tot het invoeren van nieuw parkeerbeleid, vanwege parkeerproblemen elders in de stad. Gevolg is dat bewoners van bijvoorbeeld Leeuwenveld verplicht worden op eigen terrein te parkeren voor zover dat kan en/ of een dure vergunning moeten aanschaffen om voor hun woning te kunnen parkeren. Iets wat ze de afgelopen 25 jaar zonder probleem hebben kunnen doen. Veel huishoudens hebben echter meer dan 1 auto of kunnen/ willen niet een dure vergunning betalen voor een parkeerprobleem dat er nooit is geweest. Dat blijkt als je door de wijk loopt. uitgestorven, geen parkerende auto’s op de openbare weg.

Sinds de invoering van het beleid hebben we nog geen vreemde betalende auto zien staan. Er komt hier dus niemand parkeren. Terwijl de bewoners geen parkeerruimte meer hebben en moeten betalen voor een vergunning. De vraag is hoeveel opbrengsten van betalende automobilisten het parkeren nu heeft opgebracht en hoe dit in relatie staat tot de kosten die bewoners moeten opbrengen? Gevolg van het beleid is dat bewoners genoodzaakt zijn hun auto in de naastgelegen buurt te parkeren waar dat gewoon nog kan. Zo wordt het probleem natuurlijk steeds groter (olievlekwerking).

Nu zag ik de aankondiging dat de gemeente een onderzoek doet naar parkeren en dat kentekens worden nagetrokken. Nog los van de vragen die dit bij mij oproept vanwege privacyredenen, voel ik al aankomen dat als oplossing zal worden gekozen om ook in andere wijken betaald parkeren in te voeren. Zo komen we van de regen in de drup.

Het lijkt mij wijs om even terug te gaan naar de kernvraag: welk probleem wilden we ook al weer oplossen? Ik meen mij te herinneren dat het met name ging om parkeerproblemen in het centrum en delen van de de Stationsbuurt. Dat is inderdaad lastig en al jaren bekend. Reden is dat de historische binnenstad niet gebouwd en berekend is op veel auto’s. Ik kan mij voorstellen dat deze bewoners daar hinder van ondervinden. Maar dat is volgens mij ook vrij eenvoudig op te lossen door bewoners van de binnenstad/ Stationsbuurt een (gratis) bewonersvergunning te geven en bezoekers/ toeristen te laten parkeren bij een (commercieel te bouwen?) parkeergaragedek bij het station (Q park?). Het winkelpubliek kan inmiddels prima parkeren op het bovendek bij de AH/ Vomar zo ze nog met de auto willen komen. Als de supermarkt in Weespersluis er is zal dat denk ik ook minder parkeerdruk geven in de binnenstad.

Samenvattend: oproep om nog eens kritisch te kijken naar welk probleem we aan het oplossen zijn en of dit niet gebruikt wordt als argument om in zo groot mogelijke delen van Weesp betaald parkeren in te voeren. Niet zo zeer voor de parkeerinkomsten of het oplossen van een parkeerprobleem maar wel voor een vaste stroom aan inkomsten voor de vergunningen die mogelijk al ergens op de begroting zijn ingeboekt? Hopelijk zijn er nog kritische raadsleden die het belang van alle inwoners op het oog hebben.’ 

Ook reageren op lokaal nieuws? Stuur uw beknopte bijdrage, bij voorkeur met een foto van de kwestie/situatie, naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden brief wordt geplaatst.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant