Bauke Reitsma verzorgt op 11 januari een beiaardconcert ter nagedachtenis aan Wim Franken.
Bauke Reitsma verzorgt op 11 januari een beiaardconcert ter nagedachtenis aan Wim Franken. Foto: Brian Elings

Wim Franken herdacht tijdens bijzonder beiaardconcert

Algemeen

WEESP Tijdens de wekelijkse beiaardbespeling op dinsdag 11 januari van 11.00-12.00 uur laat de Weesper stadsbeiaardier Bauke Reitsma een keuze horen uit composities en bewerkingen voor het carillon van de hand van Wim Franken. Zo klinken klassieke werken van o.a. Georg Friedrich Händel, Joseph Haydn en Robert Schumann.

Op 7 januari is het 100 jaar geleden dat in Assen de oud-Weesper stadsbeiaardier Wim Franken werd geboren. Franken kreeg orgellessen in Deventer, de stad waar hij ook de laatste jaren zijn leven woonde. Zijn verdere muziekopleiding kreeg hij aan het Goois Muzieklyceum in Hilversum en aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Na deze studie werd hij in 1963 stadsbeiaardier van Weesp en daarmee de vaste bespeler van het historische Hemonycarillon in de St. Laurenstoren. In 1965 volgde een soortgelijke benoeming in Amsterdam en zo werd Franken de vaste bespeler van eveneens een Hemonybeiaard in de Zuidertoren. Beide functies vervulde hij tot 1986. 

Franken was daarnaast werkzaam als pianodocent in Hilversum en Amersfoort en was pianist van het Scapinoballet en het Ballet der lage landen. Verder componeerde hij veel muziek voor uiteenlopende bezettingen en voor diverse gelegenheden. Zo schreef hij filmmuziek, theatermuziek, balletmuziek, werken voor orkest, koor- en kamermuziek. Voor de beiaard liet hij met 22 composities, waaronder drie werken voor twee beiaardiers vierhandig, een relatief groot oeuvre na. Hij schreef daarnaast ook voor beiaard in combinatie met koperblazers in zijn zogenaamde ‘Torenmuzieken’. Veel van zijn composities werden bekroond met prijzen en Franken werd geëerd met de André Lehrprijs voor zijn beiaardcomposities. Hij werd erelid van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging en ontving de stadspenning van Amersfoort. Franken overleed op 21 april 2012.

Uit de composities laat de beiaardier o.a. het werk Klockedans voor de Zuidertoren horen naast de Romantische Suite en volksliedbewerkingen. Ook klinkt het werk Sic Preludebat. Laatstgenoemde stuk schreef Franken in 1981 bij de viering van het feit dat Weesp 625 jaar geleden stadsrechten ontving.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant