Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Vijf miljoen voor restauratie rijksmonumenten in Noord-Holland

Algemeen

WEESP In 2022 is er opnieuw 5 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in Noord-Holland, zo laat de provincie weten. Denk hierbij aan kerken, molens, boerderijen en buitenplaatsen. 

De subsidiegelden zijn bedoeld voor sobere en doelmatige restauratie. De komende jaren richt de provincie zich met name op religieus en agrarisch erfgoed, uitgebreid met buitenplaatsen en landgoederen. Restauraties in combinatie met verduurzamingsmaatregelen komen eerder in aanmerking voor de subsidie. De monumenten dienen niet als woonhuis zijn gebouwd en moeten voor het publiek toegankelijk zijn.

Nieuwe functie
De provincie Noord-Holland wil rijksmonumenten behouden en toegankelijk maken voor het publiek. De provincie verdeelt de subsidiegelden die door rijk en provincie beschikbaar worden gesteld. Veel eigenaren van monumenten willen hun pand in goede conditie houden of willen het een nieuwe functie geven. De afgelopen jaren heeft de provincie met deze subsidie honderden eigenaren geholpen om snel te kunnen starten met een restauratie. Per jaar worden gemiddeld veertig restauraties gehonoreerd.

Weesp telt volgens Wikipedia 227 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister, klik hier voor een overzicht. De eigenaren van deze historische panden kunnen vanaf maandag 30 mei tot en met uiterlijk maandag 1 augustus 2022, 17:00 uur een aanvraag indienen. Meer informatie staat vanaf eind mei op de website van de provincie. 

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Maud de Jong Altijd bezig met rennen, maar toch met beide benen op de grond Algemeen 2 jul, 06:00
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 16:42
Logo
Afbeelding
Winnaar Gooise Verhalenwedstrijd ‘Je moet gewoon beginnen met schrijven en dan komt het verhaal vanzelf’ Algemeen 1 jul, 16:03
Afbeelding
Fly-by herdenking Soesterberg zichtbaar boven Weesp Algemeen 1 jul, 14:34
Logo
Afbeelding
"We willen de beste zorg aan patiënten kunnen blijven bieden" Actiedag huisartsen Algemeen 1 jul, 14:19
Afbeelding
1 juli: Herdenking Slavernijverleden Keti Koti Algemeen 1 jul, 13:55
Afbeelding
Bestuur IVW vernieuwd tijdens ledenvergadering B2b 1 jul, 12:32
Logo
Afbeelding
Straatnamen van Weesp: Chirurgijnsweg Chirurgijn: ‘dokter’ die zijn kennis uit de praktijk haalde Algemeen 1 jul, 11:37
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief