6 juni 1944. De invasie in Normandië.
6 juni 1944. De invasie in Normandië.

Invasie gaat volledig langs Weesp heen

Algemeen

WEESP - Geen krantenkoppen over de invasie, maar gewoon de dagelijkse werkzaamheden. In Weesp werden op 6 juni 1944 een 'luchtschommel en een golfbaan' op de Ossenmarkt opgesteld. Dat in Normandië een van de grootste gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog plaatsvindt, ging geheel langs Weesp heen.

Vrijdag is het zeventig jaar geleden dat de geallieerden in Normandië aan wal kwamen. Het wordt wereldwijd herdacht.

In het boek 'Weesp in Oorlogstijd' beschrijft Dick van Zomeren hoe het in Weesp was op 6 juni 1944. Er werd met geen woord gerept over de invasie. Althans, de Weesper Courant van 9 juni 1944 schreef er in ieder geval geen woord over. Wel over een schommel en een golfbaan die op de Ossenmarkt werden opgebouwd. 

"Weesp heeft op de dag van invasie namelijk hele andere zorgen, want juist op die fameuze zesde juni moeten dezelfde 25 mannelijke inwoners die in april moesten spitten zich weer met een schep bij het politiebureau melden. Dit keer om te spitten voor verdedigingswerken bij Castricum. Het is ironisch dat die verwachte invasie inmiddels plaatsvindt en Nederland links laat liggen", zo schrijft Van Zomeren. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant