Afbeelding

Op zoek naar Weesper kernwaarden

Politiek

WEESP - Wat vinden Weespers belangrijke zaken die in de toekomst behouden moeten blijven? De gemeenteraad gaat de komende maanden allerlei verenigingen en instanties langs om deze 'kernwaarden' te inventariseren.

Het WeesperNieuws zwengelde eind oktober de discussie over belangrijke elementen uit onze stad en samenleving al eens aan en gaf een voorzet van zaken die je kernwaarden zou kunnen noemen: een groene Aetsveldsepolder, het voortbestaan van Koninklijke Harmonie De Adelaar (en nog veel meer verenigingen), het behoud van belangrijke werkgevers, een goede connectie tussen het toekomstige Weespersluis en de winkels in de binnenstad, betaalbare koop- en huurwoningen.

Toekomst
Dat alles naar aanleiding van het bestuurskrachtonderzoek dat de gemeenteraad vorig jaar uitvoerde in verband met de bestuurlijke toekomst. De gemeenteraad concludeerde toen dat zelfstandig voortbestaan voor Weesp geen optie meer is. Een structurele samenwerking of fusie met een andere gemeente is nodig om de gemeentelijke taken uit te voeren en de ambities van inwoners, verenigingen en bedrijven waar te maken. Daarbij worden voorlopig twee scenario's in de hand gehouden: samen met Gooise Meren en samen met Amsterdam. Met beide gemeenten zijn al verkennende gesprekken gevoerd.

Nu moet tussen die twee een keuze worden gemaakt. Daarvoor gaat de gemeenteraad het komende half jaar opnieuw de wijk in om te praten met inwoners, instanties en bedrijven. De raadsleden willen van inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen weten welke kernwaarden zij belangrijk vinden. Wat moet behouden blijven? Of versterkt? En wat moet een (nieuwe) gemeente bieden? Dat is van belang in de verdere gesprekken met Gooise Meren en Amsterdam en vervolgens medebepalend voor de keuze tussen de twee.

Om die kernwaarden te verzamelen willen de onderzoekers van de gemeenteraad niet alleen zelf bijeenkomsten organiseren, maar ook 'inbreken' tijdens bestaande bijeenkomsten, zoals een clubavond of een ledenvergadering. "We vragen of we even langs mogen komen om het over de toekomst van Weesp te hebben. En daarna kan de clubavond weer gewoon verder gaan", legt burgemeester Van Bochove uit.

Daarmee wordt voorkomen dat alleen de 'usual suspects' hun mening geven. Dus ook de inwoners die niet zo snel op een door de gemeente georganiseerde toekomstbijeenkomst afstappen kunnen nu hun zegje doen: de gemeenteraad komt naar je toe deze zomer.

Keuze
Het resultaat van die kernwaardeninventarisatie is mede bepalend voor de keuze tussen Gooise Meren en Amsterdam. Ook een cijfermatig 'vergelijkend warenonderzoek' speelt in die keuze een rol.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant