Afbeelding

Lanenrijk, Vechtrijk en Waterrijk in toekomstig Weespersluis

Buurt & wijk

WEESP - Er was een tijd, zeker twintig jaar geleden, dat er in Weesp en Muiden stevig verzet klonk tegen bouwplannen in de Bloemendalerpolder en op het KNSF-terrein. In 2005 kwam toenmalig minister Sybilla Dekker met een overtuigende boodschap naar dit gebied. .

Het opofferen van het open polderlandschap voor een eentonige Vinex-wijk was een schrikbeeld dat destijds de discussie bepaalde. Toen kwam de minister. "We hebben de woningen gewoon nodig", sprak ze tegen vertegenwoordigers van diverse organisaties uit Weesp en Muiden. Vervolgens stak ze in op kwaliteit, een meesterzet. "Zeg niet nee, maar breng uw kwaliteiten in", zo riep ze op. Op die manier zouden Weesp, Muiden en de provincie er volgens de bewindsvrouw in moeten kunnen slagen een fraai plan te maken dat draagvlak had bij alle belanghebbenden en als woongebied kon concurreren met omliggende woongebieden. In een gezamenlijk 'Ontwerpatelier' zijn Weesp en Muiden vervolgens aan de gang gegaan om de allermooiste wijk van Nederland te ontwerpen.

Vele discussies en een grenscorrectie later ging de eerste paal de grond in voor Weespersluis: dat is nu twee maanden geleden. Geen tweede Almere Muziekwijk, maar een woonlandschap met circa 2750 huizen, scholen en andere voorzieningen, ingebed in natuurgroen en waterpartijen. Met je bootje vaar je straks zo de Vecht op. De veelzeggende impressie hierboven is nog beter te zien op de website van Weespersluis. Het woonlandschap bestaat uit drie deelgebieden: Lanenrijk (achter het al opgeleverde Leeuwenveld), Vechtwijk (langs de Korte Muiderweg) en Waterrijk (richting de A1). De eerste fase van Lanenrijk wordt nu gebouwd. De verkoop gaat als een dolle.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant