<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Stadsherstel

Leuke verrassing op het dak van de Van Houtenkerk

  Buurt / wijk

WEESP - Bij het vervangen van de leien op het dak van de Van Houtenkerk aan de Oude Gracht in Weesp stuitte de leidekker op een onverwachte vondst: het trotseerloodje van zijn overgrootvader.

Willem van Boxtel leidde daaruit af dat zijn bedrijf zo'n 50 jaar eerder dezelfde klus al eens had gedaan. "Ik wist dat ons bedrijf in het verleden de toren van de kerk had gedaan, maar de rest van het dak was me niets bekend."

Klein schild
Trotseerloodjes zijn loden plaatjes in de vorm van een klein schild. Dakdekkers dekken daarmee spijkergaatjes af, maar laten ook een soort handtekening achter, vaak met naam of merkteken in het schildje. Een gewoonte die begon in de 16e eeuw. "Ik was heel verrast", vertelt leidekker Willem 'de vierde generatie' van Boxtel. 

Spits
Ook op de nieuwe torenspits van de Laurentiuskerk heeft de leidekker, in dit geval de firma Walter Verhoeven, een trotseerloodje achtergelaten.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van pubble.

Privacy-statement.