Leeuwenveld krijgt geluidsscherm tegen treinlawaai.
Leeuwenveld krijgt geluidsscherm tegen treinlawaai. Foto: Archief WeesperNieuws

Realisatie geluidsscherm treinverkeer bij Leeuwenveld

Buurt & wijk

WEESP - Momenteel wordt er druk gewerkt langs het spoor bij Leeuwenveld. Daar wordt een geluidsscherm gerealiseerd dat al langere tijd op de wensenlijst stond van de bewoners in Leeuwenveld. Het gaat om een geluidswal bij de spoorlijn tussen de Hogeweyselaan en de Vecht.

Gedurende drie treinvrije periodes in 2023 en twee in 2024 zal de aannemer het huidige geluidsscherm aan de noordkant van station Weesp vervangen en doortrekken tot aan de Hogeweyselaan. Daardoor ontstaat er een geluidswering van ruim anderhalve kilometer, vanaf de Vechtbruggen tot aan de onderdoorgang aan de Hogeweyselaan. Hierdoor moet de geluidsoveroverlast van passerende treinen langs de wijk Leeuwenveld afnemen.

De aanbesteding voor de realisatie van een geluidsscherm in Weesp is in augustus afgerond. Aannemer Schreuder Bouwen Langs Water en Wegen B.V. gaat in opdracht van ProRail de werkzaamheden uitvoeren. Het werk aan de geluidswal van ruim anderhalve kilometer lang zal gefaseerd plaats vinden in 2023 en 2024.
“Bewoners hebben er lang op moeten wachten, maar we zijn blij dat we met de contractering van Schreuder BLWW weer een stap verder zijn. We staan klaar om het project te gaan realiseren,” aldus Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail op de website treinenweb.nl

In 2022 was er nog het nodige gesteggel over de geluidswal. Het Kwaliteitsteam Weespersluis oordeelde over een eerste ontwerp negatief. Het was niet groen genoeg. Het tweede ontwerp was al wat beter, maar voldeed nog steeds niet aan de eisen van het Kwaliteitsteam Weespersluis. Dat advies wilde de gemeente destijds terzijde leggen. Het maatschappelijk belang dat de schermen er zouden komen vond het dagelijks bestuur van de gemeente belangrijker. Het geluidsscherm in Weesp wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant