De nieuwe geluidschermen zullen aan de noordkant van het station worden geplaatst
De nieuwe geluidschermen zullen aan de noordkant van het station worden geplaatst Foto: ProRail

Geluidsschermen station Weesp

Algemeen

De aanbesteding voor de realisatie van een geluidsscherm langs het spoor in Weesp is afgerond. In opdracht van ProRail zullen de werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Schreuder Bouwen Langs Water en Wegen B.V. Naar verwachting wordt er in 2023 gestart met de bouw. 

De nieuwe schermen zijn nodig omdat Weesp een belangrijk knooppunt is op het drukke traject tussen Schiphol en Lelystad. Het is een belangrijke verbinding tussen bedrijven, universiteiten en evenemententerreinen. Het SAAL-traject (Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad) zal in de komende jaren steeds drukker worden, waardoor de nodige aanpassingen gedaan worden. Zo komt er in de toekomst een dienstregeling waarbij de treinen hoogfrequent zullen rijden.

Start van het project

In drie treinvrije periodes in 2023 en twee in 2024 worden de huidige schermen ten noorden van station Weesp vervangen. De schermen zullen worden doorgetrokken tot aan de Hogeweyselaan, waardoor ook de woningen in de wijk Leeuwenveld en de nieuwe wijk in de Bloemendalerpolder van passende geluidswering voorzien zijn. 

De omgevingsvergunning van het geluidsscherm is nog niet onherroepelijk, maar er zal wel dit jaar al worden gestart met voorbereidende werkzaamheden. Volgens de planning van ProRail kan er dan in de herfst van 2023 worden gestart met de bouw. 

Omgevingstafel

Er is veel contact met de omwonenden. Buurtbewoners kunnen in gesprek met ProRail, de gemeente Amsterdam (voorheen Weesp), het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, middels de zogenaamde omgevingstafel. Dit najaar wordt een weer een omgevingstafel georganiseerd, waarin bewoners verder geïnformeerd worden over de bouw van het scherm. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant