Smaragdplein in 2022.
Smaragdplein in 2022. Foto: Erik Klein Wolterink,

Fotowedstrijd: Maak zelf deel uit van de fototentoonstelling Déjà vu

Kunst & Cultuur

REGIO/AMSTERDAM - Fotograaf Erik Klein Wolterink doorkruist de stad Amsterdam op zoek naar unieke beelden en de verhalen hierachter. Klein Wolterinks project toont de geschiedenis van de stad, maar ook de rijke geschiedenis van de stadsfotografie. De tentoonstelling Déjà vu laat je voortaan met een andere blik door de stad bewegen en brengt het archief tot leven. 

Uit de archieven kiest hij foto’s die verrassen en zijn nieuwsgierigheid prikkelen. Geijkte foto’s of clichébeelden laat hij links liggen. De combinatie van oude en nieuwe foto’s nodigt uit tot het ontdekken van verschillen en overeenkomsten, waardoor veranderingen zichtbaar worden. Klein Wolterinks project toont de geschiedenis van de stad, maar ook de rijke geschiedenis van de stadsfotografie.

Tekst gaat verder na de afbeelding.


Smaragdplein vroeger. (Vervaardiger onbekend, Schuilkelder op het Smaragdplein, 1941). - Stadsarchief Amsterdam

Verhalen om te ontdekken

Déjà vu gaat over plek en tijd. Een plek in en om de stad wordt vastgelegd, gebaseerd op een momentopname uit het verleden. Ontdek bijvoorbeeld de kortste snelweg van Nederland, vroeger een drukke autoweg op het Museumplein. Of neem het Diemerpark, nu een gebied om vogels en planten te ontdekken, maar ooit een vuilstortplaats die de biodiversiteit van de omgeving ernstig bedreigde. De gemeente Amsterdam blijft zichzelf vernieuwen, met nieuwe gebouwen en verdwijnende structuren, evoluerende groene ruimtes en talloze verhalen om te ontdekken - als je maar goed kijkt. 

Interactie en reflectie: workshops fotografie

De tentoonstelling biedt ook ruimte voor interactie en reflectie. Bezoekers worden aangemoedigd om zelf de gemeente Amsterdam in te gaan en veranderingen vast te leggen. Welke plekken kiezen zij? De beeldbank van het Stadsarchief is een rijke visuele bron. Bij de tentoonstelling biedt het Stadsarchief fotografiecursussen aan, geleid door lokale fotografen. De deelnemers leren meer over het maken van een Déjà vu-foto. Vier studenten volgden al het voorbeeld van Erik Klein Wolterink. Ook hun keuzes zijn deel van deze tentoonstelling. 

Fotowedstrijd

Via een fotowedstrijd maak je kans om deel uit te maken van de tentoonstelling. Twee wanden zijn gereserveerd voor nieuwe bijdragen. Bezoekers kunnen hun eigen Déjà Vu-foto’s inzenden. De beste worden toegevoegd aan de tentoonstelling in het Stadsarchief. Het is dus mogelijk om deze wanden te vullen met foto’s van Weesp.

De spelregels zijn als volgt

  • Historische foto’s dienen uit de beeldbank van het Stadsarchief afkomstig te zijn. (Vanaf 1 januari 2023 is het beheer van het Archief van Weesp verhuisd naar Stadsarchief Amsterdam.)
  • De foto’s moeten in de (huidige) gemeente gemaakt zijn.
  • Foto’s moeten liggend worden aangeleverd.
  • Tijdens de tentoonstelling wordt op een aantal momenten twee winnaars geselecteerd die tijdelijk met hun foto in de tentoonstelling komen te hangen.
  • Iedereen mag meedoen, zowel professionals of beginnende fotografen en creatievelingen. Winnaars worden gekozen op basis van hun geslaagde foto en bijbehorende (persoonlijke) verhaal. Vrije interpretaties van Klein Wolterinks werkwijze worden aangemoedigd.

Tekst gaat verder na de afbeeldingen.


Panorama Museumplein vanaf het Rijksmuseum richting Concertgebouw, 1960, Stadsarchief. - Foto: Jan Peeterse


Amsterdam, Museumplein naar Jan Peeterse, 2020. - Foto: Erik Klein Wolterink

Erik Klein Wolterink (1965) is autonoom documentair fotograaf en gevestigd in de gemeente Amsterdam. Hij studeerde in 2007 af aan kunstacademie Sint Joost, richting fotografie. In 2011 exposeerde hij in het Stadsarchief met zijn serie Kitchen Portraits. Daarbij gaven zijn fotomontages een blik in allerlei keukenkastjes van inwoners met diverse culturele achtergronden.

Tentoonstelling Déjà vu: In de hal van Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32 in Amsterdam van 25 april tot en met 29 september. Gratis toegang, reserveren is niet nodig.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant