<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: André Verheul

Laatste Weesper getuige holocaust overleden

  Mensen

WEESP - In rusthuis Beth Joles in Haifa te Israël is zaterdag op 99-jarige leeftijd Miep Wonder overleden. Zij was de laatste persoon die nog kon vertellen over de lokale en nu verdwenen Joodse gemeenschap van Weesp.

Miep Wonder werd in Weesp geboren op 16 februari 1919. Ze was één van de drie dochters van slager Levy Wonder uit de Slijkstraat te Weesp. Bij het uitbreken van de oorlog werkte ze als verpleegster in het Nieuw Israëlitisch Ziekenhuis in Amsterdam, dat op 13 augustus 1943 door de Duitsers werd ontruimd. Miep ontsnapte en kon met behulp van een dominee onderduiken en overleefde zo als enige van het gezin de bezetting. Haar ouders en beide zusters Rivka en Coba werden door de Duitsers in Polen omgebracht.

Eind 1939 leerde Miep soldaat Leo Cohen uit Enschede kennen, die door de mobilisatie in Weesp was gelegerd. Ook hij overleefde door onder te duiken. Na de bevrijding trouwden ze en kregen in Enschede twee zoons en twee dochters, waarmee ze in 1952 naar Israël emigreerden.

Het wel, en vooral wee, van het gezin Wonder uit de Slijkstraat staat uitvoerig beschreven in het boek ‘De Joodse gemeenschap van Weesp’, geschreven door Dick van Zomeren, die steeds contact met Miep Wonder heeft gehouden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van pubble.

Privacy-statement.