<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Imker Gert Admiraal bij zijn bijenkasten in de Theetuin.
Imker Gert Admiraal bij zijn bijenkasten in de Theetuin. (Foto: Marieke van Veen )

Grote zorgen over de heersende bijensterfte

  Natuur en Milieu

WEESP - De hoeveelheid insecten is de afgelopen dertig jaar drastisch gedaald. Klimaatwetenschappers waarschuwen voor een zware ecologische crisis die de voedselproductie, de economie en zelfs het voortbestaan van de mens in gevaar brengt.

De heersende bijensterfte gaat Weesper imker Gert Admiraal zeer aan het hart. Op lokaal niveau doet hij wat hij kan. "Om eerlijk te zijn zie ik het best somber in. Je hoort er wel over in het nieuws, maar het lijkt alsof de grootte van het probleem nog niet echt door wil dringen. Een voorbeeld: terwijl in de landbouw steeds minder glyfosaat gebruikt wordt, zag ik onlangs schappen vol van deze giftige onkruidbestrijder in een bouwmarkt staan. Onbegrijpelijk dat mensen daar zonder blikken of blozen hun tuin mee inspuiten", vertelt hij deze week aan het WeesperNieuws.

Zelf helpen kan ook
Voor wie de bijen wil helpen, heeft Admiraal bruikbare tips. "We hoeven nu echt niet allemaal meteen imker te worden. Het scheelt al als je een paar tegels uit je tuin of terras haalt en daar nectarrijke planten neerzet. Veel keukenkruiden vallen ook onder de 'bijvriendelijke' gewassen, denk aan marjolein, tijm en salie. Ook leuk: een bijenhotel, dat levert uren kijkplezier op."

Weesp is 'bijvriendelijk', maar het kan beter
Volgens Admiraal is Weesp redelijk 'bijvriendelijk', maar het kan beter. "Bij werkzaamheden en nieuwbouw waarvoor bomen gekapt moeten worden, worden gelukkig vaak nieuwe bomen teruggeplant. Het zou mooi zijn als hierbij rekening werd gehouden met de bij. Door voor lindebomen te kiezen bijvoorbeeld, die zijn ook nog eens mooi en duurzaam. Maar ik zou ook graag zien dat de gemeente minder rigoureus gaat maaien, zodat niet in een keer alle bloemen weg zijn. En kale bermen en kale stukken zouden ingezaaid kunnen worden met stuifmeelproducerende gewassen."

Lees verder in de digitale editie

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van pubble.

Privacy-statement.