Afbeelding
Foto: Nora Schenk

Uilskuikens van Uitermeer overleden

Natuur en Milieu

WEESP Aan de blijdschap bij de vrijwilligers van Uitermeer vanwege de uilskuikens die in hun nestkast geboren zijn is vandaag een eind gekomen. Toen de uilenkast vanochtend werd geopend om de jonge vogels te ringen, bleken alle uilskuikens dood te zijn.

“Waarschijnlijk is de uilenmoeder overleden door een botsing met een auto of iets dergelijks.” Pascal Gijsen van de landelijke vogelwerkgroep probeert te herleiden wat er gebeurd kan zijn, terwijl hij de lijkjes van de uilskuikens uit de nestkast haalt. “Als de moeder overlijdt, dan stopt de uilenvader meestal ook met zorgen voor de kuikens. Dus de jongen zijn verhongerd.”

(tekst gaat verder onder de foto)


De overleden uilskuikens – en een ei dat nooit is uitgekomen – zijn door de vogelringer uit de uilenkast gehaald. 

Vijf uilskuikens

Anderhalve maand geleden heerste er nog blijdschap en trots bij de vrijwilligers van Uitermeer. Ze hadden toen net met eigen ogen gezien dat een echtpaar kerkuilen vijf uilskuikens grootbracht in de nestkast die ze van een oude munitiekist hadden gemaakt. Bovendien lag er nog een ei bij, dat nog moest uitkomen.

Lees hier het verhaal over de uilskuikens op Uitermeer (inclusief foto’s van de uilskuikens).

Allemaal dood

Vandaag zouden de uilskuikens op UItermeer geringd worden. Ringen is het aanbrengen van een ring om de poot van de uil, met als doel inzicht te krijgen in hun gedragingen en de vogels te kunnen onderscheiden. Toen ringer Pascal Gijsen de jonge uiltjes uit de nestkast wilde halen, trof hij enkel dode uilskuikens aan.

Pascal: “Helaas gebeurt dit vaker, het hoort bij de natuur. Soms ontdekken we wel eens een door de ouders verlaten uilennest, waarvan de uilskuikens nog leven. Dan proberen we die kuikens als een soort pleegkinderen in een ander nest te laten opnemen. Het blijkt namelijk dat als je uilskuikens met een pipet in een asiel grootbrengt, dat meer dan tachtig procent het niet overleeft wanneer ze worden vrijgelaten. Ze zijn dan namelijk niet gewend om te jagen. Voor deze uilen op Uitermeer was het helaas te laat. Misschien hebben we geluk en komt er ooit weer een nieuw uilennest in deze nestkast.”


De uilenkast waar het nest kerkuilen in zat, is gemaakt van een oude munitiekist. Deze hangt in het Fort bij Uitermeer.


Vogelringer Pascal Gijsen van de landelijke vogelwerkgroep legt aan vrijwilliger van Uitermeer Marlies van der Weyden uit hoe de uilskuikens mogelijk overleden zijn.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Blauwalg, zwemmersjeuk, botulisme en meer ellende Lekker buiten zwemmen dit weekend? Wees voorzichtig! Algemeen 12 aug, 12:09
Logo
Afbeelding
Straatnamen van Weesp: Hugo de Grootlaan Hugo de Groot: ontsnapt uit Slot Loevestein in een boekenkist Algemeen 12 aug, 10:22
Afbeelding
Hans Burggraaff stopt met afname PCR-testen bij klachten Algemeen 12 aug, 08:00
Logo
Afbeelding
Vier gouden medailles op de World Police and Fire Games Sport verenigt, net als het politievak Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Nieuwe fietsenwinkel Nieuwstad Algemeen 11 aug, 14:24
Afbeelding
Geluidsschermen station Weesp Algemeen 11 aug, 11:28
Afbeelding
Solarclarity sponsort verenigingenmarkt S&B Algemeen 11 aug, 09:44
Logo
Afbeelding
Vers aan de Vecht ‘De groente uit de pluktuin smaakt zo veel lekkerder dan uit de winkel’ Algemeen 11 aug, 09:00
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief