Afbeelding

Dit is waarom je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit

Nieuws van bedrijven

Wanneer je de stap zet om ondernemer te worden, dan neem je bepaalde risico’s. Je weet bijvoorbeeld niet zeker of je product zal aanslaan en of je bedrijf een succes zal worden. In principe is het nemen van zulke risico’s niet slecht, want als alles goed loopt, dan kun je er rijkelijk voor beloond worden. Er zijn echter ook ondernemersrisico’s die je liever niet neemt. Bijvoorbeeld het risico op bedrijfsaansprakelijkheid. In dit artikel leggen we af waarom je hiervoor een verzekering af wilt sluiten. Lees snel verder!

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Laten we beginnen bij het begin. Want wat houdt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp (AVB) precies in? Dat is niet heel ingewikkeld. Stel je voor dat jij, je product of een van je werknemers schade aanricht aan een ander persoon of aan zijn spullen. Daar kan je bedrijf aansprakelijk voor gesteld worden. Als dat gebeurt, dan moet je bedrijf mogelijk een schadevergoeding betalen. Omdat schadevergoedingen over het algemeen flink kunnen oplopen, wil je natuurlijk niet dat je bedrijf hiervoor op moet draaien.

Dat is waar de AVB om de hoek komt kijken. Valt de schadeclaim onder de dekking van je verzekering, dan zal de verzekeraar de kosten van de schadevergoeding voor je betalen. Vaak komen er bij zo’n schadeclaim ook de nodige juridische kosten kijken. Die kan de verzekeringsmaatschappij ook voor je betalen. Door een AVB af te sluiten, voorkom je dus een mogelijke financiële tegenslag in de toekomst. Hoewel ondernemen altijd onzeker blijft, kun je met deze verzekering de toekomst van je bedrijf een stukje zekerder maken.

Het verschil met beroepsaansprakelijkheid

Veel mensen verwarren de AVB met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hoewel de namen van deze polissen op elkaar lijken, zijn het toch twee hele verschillende verzekeringen. Bij de AVB draait het om bedrijfsaansprakelijkheid. Dat is iets waar elk bedrijf mee te maken kan krijgen, het maakt niet uit in welke branche je actief bent. Bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekering draait het om, je raadt het al, beroepsaansprakelijkheid. Dat is meer aan de orde voor ondernemers die een beroep uitoefenen waarin ze betrokken zijn bij grote projecten of advies uitbrengen aan klanten. Denk bijvoorbeeld aan financieel adviseurs en architecten.

Hoeveel kost het?

Het is lastig om op voorhand te zeggen hoeveel je kwijt zult zijn aan een AVB. Dat komt omdat de hoogte van de premie afhankelijk is van een aantal factoren. Zo maakt het uit in welke branche je actief bent, maar ook hoe groot je bedrijf is. Je kunt je voorstellen dat een heel groot bedrijf met veel mensen in dienst een andere premie betaalt dan een zzp’er. Je kunt het beste een offerte opvragen bij de verzekeraar als je precies wilt weten hoeveel je kwijt zult zijn.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant