<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bob Awick
B&W-gesprek

Ook in Weesp moet iedereen overal makkelijk kunnen komen

  Politiek

WEESP - Ruim baan voor iedereen die slecht ter been is of anderszins leeft met een beperking. De gemeente wil de toegankelijkheid in de breedste zin des woords verbeteren en vraagt daarvoor om te beginnen de aandacht van alle Weespers. "Het gaat om bewustwording."

Eind 2016 ondertekende Nederland Agenda 22, een verdrag van de Verenigde Naties. Het doel daarvan is dat iedereen volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. Gemeenten moeten dat invullen. Concreet betekent dat dat voorzieningen op alle levensgebieden (o.a. onderwijs, sport en arbeid) ook toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking (lichamelijk, geestelijk of psychisch of chronische ziekte).

Toegankelijkheid en bewustwording
In Weesp heeft de CDA-fractie in de gemeenteraad dat al meermalen aan de orde gesteld. Komende maand komt het college van B en W met de eerste aanzet: een startnotitie. De eerste punten waarop de focus komt te liggen: toegankelijkheid en bewustwording, legt verantwoordelijk wethouder Léon de Lange (D66) uit in ons wekelijks gesprek met B en W. Een simpel voorbeeld: je gaat een boodschapje doen en zet je fiets even ergens aan de kant van de stoep. Wie goed ter been is, kan daar nog prima langs. Maar geldt dat ook voor een scootmobiel? En hoe vervelend is die fiets niet voor iemand die slechtziend is?

"Het gaat om de bewustwording", zegt De Lange. "Ik merk het bij mezelf ook dat ik daar weleens te licht over denk. Mensen die in een scootmobiel rijden of slechtziend zijn, hebben echt alle ruimte op de stoep nodig. De stoepen zijn niet voor niets zo breed. Dus zet niet je auto even op de stoep. En hou er rekening mee als je toch die kliko op de stoep zet."

De straat op
"We ontkomen er niet aan dat er plekken zijn waar het krap blijft, maar ik hoop de komende periode wel die bewustwording op gang te brengen. Daarnaast wil ik komend jaar met de mensen die het betreft de straat op om te ervaren waar obstakels zijn. Daarna gaan we met Weesp in gesprek hoe we dat verder kunnen verbeteren."

De gemeente heeft haar eigen panden en accommodaties al op toegankelijkheid laten scannen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever | Gemaakt met behulp van pubble. | Privacy-statement.