Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Begrazen schansen door schapen bevalt goed

Politiek

WEESP - Het maaien van de schansen van Weesp door er meerdere keren per jaar schapen op te laten grazen bevalt goed. Dat laat de gemeente weten na een eerste evaluatie. 

De schapen kwamen een jaar geleden voor het eerst naar de schansen. Dat plan werd bedacht omdat de gemeente plannen had om de schansen te reconstrueren en met het begrazen door schapen zou de gemeente 70.000 euro kunnen besparen. Het reconstructieplan verdween echter in de prullenbak, maar de schapen kwamen toch. 

Hoewel het maaien van de schansen de gemeente geen besparing oplevert, zorgt het wel voor een veel milieuvriendelijkere oplossing. "We kwamen tot de conclusie dat begrazing wel degelijk een goede manier zou kunnen zijn voor een meer ecologisch beheer van de schansen, mits goed uitgevoerd en begeleid. We staan nu voor de vraag of we de begrazing van de schansen door willen zetten of dat we weer terug gaan naar het reguliere maaibeheer met machines", zo laat het gemeentebestuur weten. 

Gemeente erg tevreden
De gemeente houdt over het algemeen een tevreden gevoel over aan de begrazing van de schansen door schapen. "De belevingswaarde van de schansen is met de schaapskudde groter geworden, het sociale aspect zoals ontmoeten maar ook recreatie wordt versterkt met de aanwezigheid van de schapen. Bewoners van Weesp zien de schaapskudde als een meerwaarde en zoeken de kudde op als zij een rondje gaan lopen met de hond of met de kinderen. Naast de ecologische doelstelling zijn er dus ook positieve effecten te noemen die niet gerelateerd zijn aan beheer en ecologie.", aldus het gemeentebestuur. 

De schapen komen de komende maanden nog een paar keer terug om het gras op de schansen weer kort te wieken. Of de schapen volgend jaar dan weer terug keren moet de gemeente nog bepalen. 

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Straatnamen van Weesp: Chirurgijnsweg Chirurgijn: ‘dokter’ die zijn kennis uit de praktijk haalde Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Lees gratis WeesperNieuws Extra ter ere van de Dag van de Huis-aan-huiskrant Algemeen 1 jul, 08:00
Logo
Afbeelding
Bezoek burgemeester Halsema na explosie ‘Inwoners moeten weten dat we ons bekommeren om Weesp’ Algemeen 30 jun, 15:24
Afbeelding
Snelheidsadvies 20 km/uur voor fietsers Lange Muiderweg Algemeen 30 jun, 14:25
Logo
Afbeelding
Wildlife Rietluipaard gesignaleerd bij Uitermeer Natuur en Milieu 30 jun, 14:00
Afbeelding
De wolf op bezoek Column GNR 30 jun, 12:30
Logo
Afbeelding
Explosie Aart van der Leeuwstraat ‘Het is een aanslag van buitenaf’ Algemeen 30 jun, 12:20
Afbeelding
Explosie in woning op de Aart van der Leeuwstraat Algemeen 30 jun, 09:52
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief