Stichting Maatjesproject verzorgt iedere woensdag Ontmoet & Groet in Gebouw Papelaan 99.
Stichting Maatjesproject verzorgt iedere woensdag Ontmoet & Groet in Gebouw Papelaan 99. Foto: Pixabay
Voor elkaar

Maatjesproject Gooi en Vechtstreek

Zorg


WEESP Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek is een vrijwilligersorganisatie voor volwassenen in een isolement met een beperkte of geen sociale omgeving. Directeur Marjan Ockeloen vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

Maatjesproject Gooi en Vechtstreek bevordert sociale contacten

Wat kan het Maatjesproject voor mensen betekenen?
"Onze maatjes bieden mensen in een sociaal isolement een-op-een-contact door eens per week of eens per twee weken af te spreken voor een kop koffie, een wandeling, een rondje over de markt of iets dergelijks. Het gaat om een wat langere verbinding van een half jaar tot een jaar. Binnen dat traject bevorderen we sociale contacten door mensen mee te nemen naar een koffie-inloop of een buurthuis, zodat ze anderen leren kennen en uit dat isolement komen. Daarnaast hebben we sinds anderhalf jaar een inloop in gebouw Papelaan 99. Ontmoet & Groet heet dat, elke woensdag van 13.00 tot 15.30 uur. Mensen kunnen binnenlopen voor een kop koffie en een praatje en om 14.00 uur start er een gezamenlijke activiteit waar de bezoekers aan mee kunnen doen als ze dat leuk vinden. Denk aan een fietstocht, een wandeling, een creatieve workshop of gedichten voorlezen. Hier komen mensen van alle leeftijden, achtergronden en nationaliteiten op af, met als gemeenschappelijke deler dat ze het moeilijk vinden om contacten te leggen. Wij helpen ze daarbij en zorgen ervoor dat iedereen een gezellige, fijne middag heeft."

'Wij willen mensen laten voelen dat ze erbij horen'

Hoe komen mensen bij jullie terecht?
"Vaak vanuit de hulpverlening of de huisarts wijst zijn patiënt op ons bestaan. Wij willen wel dat mensen zichzelf aanmelden, zodat duidelijk is dat ze dit zelf graag willen. Wij zijn ook erg blij met het Weesper netwerk 'Voor Elkaar'. Er is binnen Weesp veel op het gebied van informele zorg, maar er zijn nog steeds mensen die tussen wal en schip vallen. Als alle organisaties elkaar goed kennen, is de kans groter dat elke hulpvrager op de juiste plek terechtkomt."

Hoeveel Weespers helpen jullie nu?
"Ons Ontmoet & Groet-bestand bestaat uit circa 18 mensen, maar niet iedereen komt elke week en dat hoeft ook helemaal niet. Meestal zijn er 12 of 13 personen. Daarnaast hebben zo'n tien tot vijftien Weespers een maatje voor een-op-een-contact."

Wat is jouw drijfveer om dit te doen?
"Ik werk al heel lang voor Stichting Maatjesproject en ben zelf ook vaak aanwezig bij de Ontmoet & Groet in Weesp. Mensen vertellen dan weleens hoe fijn ze het vinden dat ze een plek hebben waar ze naartoe kunnen gaan en zichzelf kunnen zijn. Dat vind ik heel belangrijk: dat mensen voelen dat ze erbij horen."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant