Elke woensdag zijn mensen met sociale problemen welkom in Papelaan 99 voor koffie en een praatje.
Elke woensdag zijn mensen met sociale problemen welkom in Papelaan 99 voor koffie en een praatje.

Nieuw: Ontmoet & Groet

Zorg

WEESP - Mensen met psychische problemen, gedragsstoornissen en vervelende (privé)omstandigheden hebben vaak moeite met sociale contacten. Maar juist voor deze doelgroep is contact met anderen heel belangrijk. Daarom is stichting Maatjesproject Gooi & Vechtstreek vorige week in Weesp gestart met Ontmoet & Groet. Directeur Marjan Ockeloen legt uit hoe het werkt.

Het Maatjesproject koppelt mensen die in een sociaal isolement zitten 1-op-1 aan een vrijwilliger. Nu komen jullie met een groepsactiviteit. Waarom?
"Omdat we merkten dat daar in Weesp behoefte aan was. Voor een deel van ons cliëntenbestand zagen we dat er hier niet echt geschikte activiteiten zijn om in contact te komen met gelijkgestemden. Dus zijn we met de gemeente gaan praten. Die stond gelukkig achter ons voorstel en dus konden we vorige week beginnen met deze nieuwe inloop."

Maar er bestaat in Weesp toch al zoiets als 'Koffie om de Hoek'?
"Klopt, voor mensen die psychische problemen hebben of hebben gehad. Maar onze doelgroep is nog wat breder. Ook mensen met aan autisme verwante stoornissen, hersenletsel of grote verlegenheid zijn welkom. Ontmoet & Groet is er voor iedereen die sociaal contact wil, maar bij wie dat om wat voor reden dan ook niet goed lukt."

Moeten de bezoekers in een kring gaan zitten en hun problemen uitleggen?
"Nee, wij zijn geen hulpverleners en het is ook geen therapie. Bij binnenkomst zorgen we voor een hartelijke ontvangst en zullen we mensen aan elkaar voorstellen in de hoop dat er een gesprek op gang komt. Een professionele begeleider zorgt er samen met vrijwilligers voor dat niemand alleen hoeft te staan. Een uur na aanvang starten we met een gezamenlijke activiteit, zoals een lunch, een wandeling of een fietstocht. De bezoekers beslissen zelf of ze daaraan mee willen doen. Er blijven ook altijd vrijwilligers achter, want het is een inloop en dan is het gek als je halverwege binnenstapt en er is niemand meer."

Je hebt geen doorverwijzing nodig?
"Nee, maar het kan wel. We zijn bezig de inloop onder de aandacht te brengen van hulpverleners, artsen, wijkverpleegkundigen etcetera. Wij hopen dat ze mensen die baat bij deze inloop kunnen hebben op deze gratis en laagdrempelige activiteit willen wijzen. Misschien kunnen ze zelfs de eerste keer meegaan om het wat makkelijker te maken. Maar ook zonder doorverwijzing zijn mensen welkom. We nodigen ook buurtbewoners uit om vooral eens binnen te stappen. De Ontmoet & Groet is er voor iedereen die nieuwe mensen wil leren kennen."

Het Maatjesproject breidde in 2014 het werkgebied uit met Weesp. De stichting brengt mensen die door sociale, lichamelijke en psychische problemen in een isolement zitten in contact met vrijwilligers. Ontmoet & Groet is een nieuwe activiteit, die eerder - wel in iets andere vorm - al zijn vruchten afwierp in Hilversum en Bussum. Bij de eerste Ontmoet & Groet in Weesp meldden zich vorige week tussen de 10 en 15 mensen (inclusief begeleiders). De jongste was een jaar of dertig, de oudste in de zestig. "Iedereen vanaf 18 jaar is welkom. De inloop is laagdrempelig en kosteloos. De deuren gaan elke woensdag om 13.00 uur open. Binnenlopen kan tot 15.30 uur. We hopen dat de bezoekers elke week komen, zodat ze een band met de anderen kunnen opbouwen, maar het hoeft niet!"

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant