Afbeelding

Tweede Kamer verdeeld over fusie

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

De toekomst van de zelfstandige gemeente Weesp ligt volledig in handen van de Tweede Kamer. Het is nog maar de vraag of een G3-fusie van Bussum met Naarden en Muiden, dus zonder Weesp,  kan rekenen op een meerderheid in de Kamer. Dat leert een  rondgang langs alle Haagse fracties.

De fracties komen in ieder geval binnenkort langs in de regio om de mening te peilen van de gemeenten. Minister Donner stuurde het wetsvoorstel onlangs naar het parlement. Dat gaat uit van een fusie van de vier gemeenten Bussum, Naarden, Muiden en ook met Weesp erbij. Maar de bewindsman geeft aan open te staan voor een fusie zonder de Vechtstad. 

Fracties
In de Tweede Kamer is de SP (15 zetels) tegen een gemeentelijke herindeling. Welke dan ook. De PVV (24) heeft in het verleden al aangegeven tegen gedwongen herindelingen te zijn. De VVD (31) kiest uiteraard voor de eigen variant, de G3. De SGP (2) gaat met de liberalen mee, mits alle vier de gemeenten ook voor de G3 zijn, wat niet het geval is. De PvdA-fractie (30) laat weten eerst maar eens in de gemeenten te horen wat de standpunten zijn, voor er zelf een in te nemen. PvdD (2) en CU (5) weten het nog niet; ze moesten zich eerst nog in het dossier verdiepen. Ook Groenlinks en D66 denken nog na.

CDA (21) is nog steeds verdeeld en hamerde er onlangs nog op dat elke herindeling "van onderop, van onderop, van onderop" tot stand moet komen. Een rekensom leert dan dat op basis van de huidige standpunten een kamermeerderheid voor de G3 allesbehalve vanzelfsprekend is. En dat geldt ook voor de GV4. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat de Tweede Kamer er simpelweg niet uitkomt. Niet in de laatste plaats, omdat de betrokken gemeenten zelf ook verdeeld zijn.

Smaling
Weesper Eerste Kamerlid Eric Smaling van de SP laat weten dat hij niet verwacht dat er voor de kerst al een definitief besluit kan worden genomen over de fusie. Volgens hem ligt de zaak heel gecompliceerd en duren dit soort besluiten gewoon lang. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant