Veel toehoorders tijdens raadsvergadering over carillon
Veel toehoorders tijdens raadsvergadering over carillon

Raad Weesp: Carillon zachter of anders 's nachts uit

Algemeen Dossier: Carillon

De gemeenteraad van Weesp heeft donderdagavond besloten om een uitgebreider onderzoek te starten naar het dempen van het klokkenspel van de Grote Kerk. Mocht blijken dat het te duur of niet mogelijk is het carillon zachter te laten spelen, dan gaat het 's nachts uit.

D66 diende dit voorstel in om daarmee een compromis te vinden in de discussie over nachtelijk carillonspel. De gemeenteraad wil nog voor de zomer duidelijkheid hebben over het onderzoek. Zolang blijft het carillon 's nachts aan.

De discussie in de raad verliep uitermate verwarrend. Er vlogen aangepaste voorstellen over tafel, waarop weer nieuwe aanpassingen volgden. De stemming moest opnieuw toen bleek dat zelfs raadsleden het niet meer snapten. Tussendoor werd op de publieke tribune op soms verhitte wijze gediscussieerd door voor- en tegenstanders van het nachtelijk carillonspel. 

WSP en CDA pleitten voor behoud van het carillon in de nacht, PvdA, GroenLinks, DEP en twee leden van de VVD gingen mee met het D66-compromis. Aan het besluit kleven ook juridische consequenties, waarmee deze kwestie nog een staartje kan krijgen.

Bij zowel voor- als tegenstanders drong langzaam het besef door dat dit besluit het begin kan betekenen van het einde van het nachtelijke carillonspel. Het comité Carillon 16 Uur Aan stoorde zich aan de warrige vergadering, maar zegt hiermee een flinke stap dichterbij hun doel te zijn.  

 

Druk overleg tussen CDA en WSP over de koers
De PvdA steunt voorstel voor onderzoek
Op de publieke tribune liepen de emoties hoog op
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant