Van Beek (m) tijdens het debat in de Kamer, samen met de wethouder van Bussum.
Van Beek (m) tijdens het debat in de Kamer, samen met de wethouder van Bussum.

VVD: 'Fusiebesluit misschien pas na de verkiezingen'

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

WEESP - Het zou VVD-Kamerlid Willibrord van Beek niets verbazen als de stemming over het wetsvoorstel van de fusie van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum, wordt opgeschoven tot na de verkiezingen. "Als het voorstel nu sneuvelt, zou dat het einde van de jarenlange procedure betekenen."

Gisteren besloot de Tweede Kamer om het voorstel van Van Beek voor een GV3-fusie (zonder Weesp) niet door te voeren. De Kamerleden hadden al besloten om de stemming een week op te schuiven als dat voorstel het niet zou halen. De komende dagen wordt geprobeerd om genoeg steun te vinden voor de GV4-fusie. Volgens Van Beek is de kans daarop niet zo groot: "De VVD blijft tegen de GV4. En als de partijen bij hun standpunt blijven, dan sneuvelt het wetsvoorstel."

Daarom acht hij de kans aanwezig dat de Kamer, of minister Spies, besluit om pas over het voorstel te stemmen als er verkiezingen zijn geweest. "Dan kunnen de verhoudingen heel anders zijn." Ook houdt hij de mogelijkheid open om dan zijn GV3-voorstel weer in te dienen. "Ik moet nog even kijken of dat procedureel kan."

Een volgend uitstel van de fusie zou een klap in het gezicht van de gemeenten Weesp, Muiden en Naarden zijn. Zij smeken om duidelijkheid

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant