18.05 uur, de deur van restaurant De Steeg gaat op slot.
18.05 uur, de deur van restaurant De Steeg gaat op slot. Foto: Ingrid Voet

18.00 uur: De laatste ronde!

Algemeen Corona

WEESP - Een half uurtje hadden de horecagelegenheden de tijd vanmiddag om de deuren te sluiten. Vanaf 18.00 uur vanavond tot en met 6 april moeten restaurants en café's de deuren gesloten houden, maakte minister Bruins om 17.30 uur bekend.

Tegen 18.00 uur zijn de eerste deuren van de horeca, die van het Wispe Proeflokaal, al dicht. Even verderop loopt Pieter Kors na een kort overleg met zijn collega's van Toeters en Bellen naar zijn café 't Helletje om de laatste ronde aan te kondigen. "Dat de horeca-ondernemers slechts een half uur voordat de deuren dicht moeten het bericht kregen vindt hij bizar. "Op zich snap ik de maatregel wel, maar had dan vandaag aangekondigd dat alles vanaf maandag dicht moest. Ik ga nu maar de laatste ronde roepen, mensen mogen dan wel nog even rustig hun drankje opdrinken."

17.55 uur

Aan de overkant van De Kom worden deuren van restaurants Bloom Kitchen Bar en de Steeg op slot gedaan. "Het is natuurlijk lastig, maar bedenk wel: voor artsen en zorgpersoneel wordt het allemaal zwaar de komende weken. Voor ons is het pech, maar het is maar geld", zegt eigenaar Jeroen Bruinsma van Bloom.

Balen
18.05 uur. Op het terras van De Heksenketel wordt het laatste drankje gedronken. "Jammer voor onze medewerkers en gasten, maar wel een logische maatregel", vindt Barry Veldhuizen. Een van de bezoeksters baalt, zegt ze. "Wij zouden uit eten gaan vanavond en nu is alles plotseling dicht."

18.05 uur. Het laatste drankje op het terras

Dubbel
18.10 uur. Ook in de Slijkstraat zijn de deuren van de restaurants om 18.10 uur op slot. Aan een enkele tafel binnen wordt de maaltijd nog opgegeten. Martin Boer van De Gelagkamer vindt het dubbel. "Ik snap het besluit wel, maar zelf passen we natuurlijk ook al erg goed op, ook voor ons personeel. Ik ben echt een carnavalvierder, maar ben dit jaar bewust niet gegaan. Ik maak me zorgen om ondernemers die dicht moeten en misschien niet genoeg reserves hebben om dit vol te houden. Maar dit is vooral heel erg voor mensen die het coronavirus hebben en ziek zijn en hun families, laten we dat niet vergeten."

Met een inderhaast geschreven briefje werd de sluiting aangekondigd.

Wel open
18.15 uur. Bij de toko aan de Slijkstraat en bij Nelis IJssalon zijn de deuren nog open. In de ijssalon kan alleen een ijsje worden gekocht om mee te nemen, de rest van de zaak, waar de tafels en stoelen staan, is afgesloten. "Voor zover wij begrepen hebben, hoeven zaken die alleen een afhaalmogelijkheid hebben niet dicht. We hadden de tafeltjes de afgelopen dagen al wat verder uit elkaar gezet, maar om 18.00 uur hebben we het zitgedeelte van de zaak meteen gesloten", zegt eigenaar Jonathan Sas.

18.15 uur.

Vroeg naar huis
18.20 uur. In restaurants aan de Nieuwstad en het Grote Plein wordt al schoongemaakt. Ook hier gaat het personeel vandaag onverwacht vroeg naar huis. Tot 6 april zullen de deuren overal gesloten moeten blijven.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant