De nieuwe NNP-bestuursleden Niels Ackermans, Jolanda de Rijk en Frank van der Sman.
De nieuwe NNP-bestuursleden Niels Ackermans, Jolanda de Rijk en Frank van der Sman. Foto: Rick den Besten

Lees gratis WeesperNieuws Extra ter ere van de Dag van de Huis-aan-huiskrant

Algemeen

WEESP Het voelt zo vertrouwd: elke week het WeesperNieuws in de brievenbus. Elke dag online nieuwsberichten en fotoreportages die de actualiteit in Weesp belichten. In heel Nederland bestaan dit soort lokale kranten en dagelijks werken hier honderden journalisten en fotografen aan. Om de lokale krant de spotlights te geven die het verdient, vieren we de Dag van de Huis-aan-huiskrant op 1 juli 2022. Jolanda de Rijk, Niels Ackermans en Frank van der Sman zijn bestuurslid van de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) en vertellen over de onmisbaarheid van lokale nieuwsmedia.

De NNP is de branchevereniging van lokale nieuwsmedia die al meer dan 75 jaar opkomt voor de belangen van uitgevers van huis-aan-huiskranten en betaalde nieuwsbladen. Verbinden, inspireren, faciliteren en belangen van lokale uitgevers behartigen zijn de speerpunten van de NNP. “Op de Dag van de Huis-aan-huiskrant slaan we onze vleugels uit en richten we ons ook enthousiast tot de lezers van onze kranten”, zeggen Jolanda, Niels en Frank.

Lokaal

Jolanda, directeur van Enter Media, uitgever van het WeesperNieuws trad dit jaar met Niels van Rodi Media en Frank van de Telstar Mediagroep toe tot het NNP-bestuur. Niels en Frank geven net als Jolanda leiding aan een mediabedrijf dat wekelijks meerdere huis-aan-huiskranten uitgeeft. “De Dag van de Huis-aan-huiskrant benadrukt het belang van lokale nieuwsmedia”, zegt Niels. 

Frank: “Redacties van huis-aan-huiskranten zijn bevlogen en werken in een gebied dat ze als hun broekzak kennen. Ze staan voor goede content die noodzakelijk is voor lezers en adverteerders, die hun reclameboodschap het liefst publiceren in een goed gelezen krant of op een populaire nieuwssite.”

Relevant

Uitgevers investeren voortdurend in de kwaliteit van hun redacties, onderstreept Jolanda. “De coronacrisis heeft bewezen dat huis-aan-huiskranten een onmisbare informatiebron zijn, die lezers voortdurend op de hoogte houden van alles wat er gebeurt. Redacties doen dat in de krant, maar ook online op sociale media en in nieuwsbrieven of liveblogs.” Ondanks de pandemie en grote financiële tegenvallers zoals stijgende energie- en papierprijzen, verschijnen de kranten elke week. “Wil je als huis-aan-huiskrant relevant zijn, dan moet je er juist in tijden van crisis zijn”, vindt Niels. 

Verbindende factor

Niet alleen de NNP schiet uitgevers in de coronacrisis te hulp, ook het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek steekt haar nek uit. “Veel gemeenten zien eveneens het belang van een goede huis-aan-huiskrant en publiceren hun gemeenteberichten om inwoners breed te informeren”, gaat Niels verder. Frank: “Meer dan ooit is de lokale krant de verbindende factor in de samenleving die inwoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samenbrengt. Huis-aan-huiskranten koesteren en inspireren de lokale samenleving en laten deze bloeien.” Niels: “Lokale kranten kleuren een mondiaal conflict zoals in Oekraïne lokaal in, met verhalen over bijvoorbeeld de opvang en ondersteuning van vluchtelingen in eigen stad of dorp.”

Jolanda zegt dat het ‘beslist geen vanzelfsprekendheid is’ dat wekelijks op bijna elk adres in Nederland een huis-aan-huiskrant wordt bezorgd. “Op de Dag van de Huis-aan-huiskrant mag dat best eens benoemd worden. Uitgevers maken hun lezers duidelijk dat plaatselijke redacties stevige dossiers oppakken en een hoofdrol vervullen in het controleren van de lokale democratie. Met goede journalistiek onderscheid je jezelf als uitgever en groeit de waardering voor de lokale nieuwsmedia en de huis-aan-huiskrant.”

Kracht

De Dag van de Huis-aan-huiskrant is voor de 75-jarige NNP een mooi moment zich via alle aangesloten uitgevers te presenteren. “Het is toch geweldig om dagelijks uitgebreid geïnformeerd te worden en je verbonden te voelen met je eigen buurt, wijk, dorp of stad? Dat is de kracht van goede lokale nieuwsmedia.”

Lees een week lang GRATIS de Extra artikelen van het WeesperNieuws
Ben jij een trouwe lezer van het WeesperNieuws maar ben je nog geen lid van Extra? Dan is dit je kans. Ter ere van de Dag van de Huis-aan-huiskrant bieden we de lezers van het WeesperNieuws de mogelijkheid om een week lang gratis alle Extra-artikelen te lezen op WeesperNieuws.nl.

Klik hier en activeer jouw ‘Gratis week’ Zo mis je niks en lees je alles, gewoon op je laptop, tablet of telefoon. En als extraatje ontvang je aan het eind van de maand ook nog eens het glossy Extra magazine.

Waarom is lokaal nieuws niet gratis?
We krijgen regelmatig de vraag: waarom moeten we betalen voor WeesperNieuws Extra? In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is lokaal nieuws niet gratis. Onze redactie maakt heel veel verhalen die je nergens anders vindt. Onze journalisten, fotografen en correspondenten zijn altijd in touw om overal bij te zijn, de juiste informatie boven water te halen en de perfecte foto te schieten. Daar hangt een prijskaartje aan.

Dankzij de bijdrage van onze leden kunnen onze journalisten hun werk blijven doen en kan de krant blijven bestaan. Bovendien geldt: hoe meer leden het WeesperNieuws Extra heeft, hoe meer de redactie haar journalistieke taak kan vervullen: het brengen van het laatste nieuws, het uitpluizen van de achtergronden, het opschrijven van boeiende persoonlijke verhalen, de verbinding maken tussen inwoners en organisaties en het kritisch volgen van de gemeentepolitiek.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant