Freek de Jonge legt de laatste hand aan het gedicht.
Freek de Jonge legt de laatste hand aan het gedicht. Foto: © Bob Awick

Muiden verrast door honderd meter lang dijkgedicht van cabaretier en Muiderberger Freek de Jonge

Algemeen

Aan de Westzeedijk in Muiden heeft cabaretier en Muiderberger Freek de Jonge gisteren de laatste hand gelegd aan het Dijkgedicht 2022. Aansluitend werd het onthuld!

Het gedicht is een honderd meter lang pop-upkunstwerk dat met biobased verf is geschilderd. Afhankelijk van de weersomstandigheden is het dijkgedicht ongeveer een week voor het publiek te bewonderen. 

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: Waterschap AGV

Het geschreven kunstwerk, waarvoor De Jonge door Waterschap AGV gevraagd is, is een ‘ode aan de dijken’ en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) hoopt mensen, in aanloop naar de waterschapsverkiezingen, ervan bewust te maken dat wonen in een gebied onder de zeespiegel niet vanzelfsprekend is, want zonder dijken geen droge voeten. Afhankelijk van het weer is het gedicht ongeveer een week te bewonderen. 

“Zonder dijken en gemalen zouden grote delen van Nederland regelmatig en sommige delen zelfs permanent onder water staan”, legt Peter Smit, lid dagelijks bestuur bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht uit. “Daarom hebben we sterke dijken en kades nodig die ons land beschermen; in totaal ligt er ruim 1.100 kilometer aan dijken in ons gebied. Door klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel, is aandacht hebben voor onze dijken belangrijker dan ooit! Dit dijkgedicht draagt daaraan bij!”

Enkele regels uit het gedicht ‘Vindingrijk’:

waar de visser bot vangt de koe een haas 

de beste stuurlui aan wal staan te kijken

polderen wij ons rijk dankzij de dijken

de zee werd meer maar ook minder helaas

de koningin van het vindingrijk 

komt om een zondvloed te voorkomen

rivieren traag door laagland laten stromen 

niet meer weg met een vinger in de dijk

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: Waterschap AGV

(Z)ode(n) aan de dijk zetten

Volgend jaar maart zijn de waterschapsverkiezingen, die iedere vier jaar worden gehouden. Het waterschap is een regionale overheid met een democratisch gekozen bestuur en kan zijn werk uitvoeren door het innen van waterschapsbelasting. Waterschappen staan voor belangrijke vraagstukken en uitdagingen. Hoe beschermen we de inwoner tegen het water? En het water tegen de mens? Wat doen we voor het behoud van de natuur? En wanneer kiezen we juist voor plezier en recreatie? Om al deze taken uit te voeren, int het waterschap jaarlijks waterschapsbelasting, die iedereen betaalt. Zo zetten we samen zoden aan de dijk. De keuzes die waterschappen hierover maken, raken iedere Nederlander. Op 15 maart 2023 maken wij keuzes over de toekomst van ons water. Die keuzes hebben gevolgen voor hoe we leven met water, aldus Waterschap AGV. 

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht werkt in een gebied waar ruim 1,4 miljoen mensen wonen. Het gebied ligt in de provincies Noord-Holland, Utrecht en een klein stukje van Zuid-Holland. Bescherming tegen het water is een van de belangrijkste taken van het waterschap. www.agv.nl

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant