Tijdens de beëdiging. Sylvester start dinsdag 1 november.
Tijdens de beëdiging. Sylvester start dinsdag 1 november. Foto: Waterschap AGV

Joyce Sylvester nieuwe dijkgraaf Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Politiek

REGIO - Joyce Sylvester is beëdigd als dijkgraaf van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Zij is daarmee de opvolger van Gerhard van den Top die eerder dit jaar werd benoemd tot burgemeester van Hilversum. Albertine van Vliet-Kuiper nam de rol van dijkgraaf tijdelijk waar. Sylvester start dinsdag 1 november.

Sylvester (1965) werd geboren in Amsterdam en is nu woonachtig in Huizen. Ze studeerde communicatiewetenschap en politicologie. Waar ze in 2000 promoveerde in staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De Huizense is een ervaren bestuurder. Ze was van 2008 tot 2009 waarnemend burgemeester van de Noord-Hollandse gemeente Anna Paulowna. Van 2009 tot en met 2015 was Sylvester waarnemend burgemeester van Naarden. Van 2016 tot 2022 was ze werkzaam als substituut ombudsman bij de Nationale Ombudsman. Met ingang van 1 mei 2022 werd zij voorzitter van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme. En nu ook dijkgraaf van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Waterbeheer belangrijker dan ooit 

Sylvester noemt de functie van dijkgraaf een prachtige en uitdagende stap: “Zo’n overstroming als in Limburg laat zien hoe relevant het waterschap is. We moeten de waterstand regelen en er voor zorgen dat de dijken ons beschermen. Vandaag de dag dienen we ons ook te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering; het stijgen van de zeespiegel, de verdroging, zware regenval. Vanwege deze opgaven is het van belang om onze inwoners meer te betrekken bij het waterschap. Graag zet ik daar als dijkgraaf mijn schouders onder.”

Voorzitter van het waterschap

De dijkgraaf geeft als voorzitter van het waterschap leiding aan de vergaderingen van het Algemeen bestuur en het Dagelijks bestuur en is daarmee het boegbeeld van het waterschap, zoals de burgemeester het gezicht is van een gemeente. Het gebied heeft 1,3 miljoen inwoners. De dijkgraaf is lid van het Dagelijks bestuur, maar is geen lid van het Algemeen bestuur en heeft hierdoor ook geen stemrecht.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant