De inzet van de TS2 bij een brand op oudejaarsavond
De inzet van de TS2 bij een brand op oudejaarsavond

Mag de Weesper brandweer uitrukken met twee man?

Algemeen

WEESP - Mag de brandweer in Weesp met twee man blijven uitrukken naar een brand? In de Tweede Kamer wordt woensdag gepraat over de wet die de inzet van het Snel Interventie Voertuig (SIV) mogelijk maakt.

In Weesp wordt sinds 2013 uitgerukt met de nieuwe methode. Twee brandweermannen gaan in een klein busje als eerste naar de brand, de overige vier volgen in de normale brandweerwagen.

TS6
Vroeger was de inzet van tankautospuiten met zes man (de TS6) de standaard. Zodra er een brandmelding was, werd er uitgerukt met wagen met een bevelvoerder, een chauffeur/pompbediende en vier manschappen.

Veel te laat
Weesp liep in 2012 voorop met de invoering van de nieuwe uitrukmethode na een brand in een schuur aan de Lange Muiderweg. Door een vrijwilligerstekort was de brandweer toen pas na 18 minuten ter plaatse

Kritiek
Met de nieuwe manier van uitrukken is de brandweer beduidend sneller bij de brand, zo claimt de Veiligheidsregio Gooi & Vechtstreek. Maar er is ook kritiek. Zorgen zijn er over de veiligheid van de brandweermensen: twee man kunnen te weinig uitrichten, zo zeggen de vakbonden en de Vakvereniging Brandweervrijwilligers (VBV).  Er is de afgelopen jaren bezuinigd op de brandweer, Weesp moest onder meer een grote brandweerwagen afstaan

Opstelten
In de Tweede Kamer verdedigt minister Ivo Opstelten vandaag de nieuwe wet die de invoer van het Snel Interventie Voertuig straks officieel mogelijk maakt. Hij kwam in 2013 naar de brandweerkazerne in Weesp om zich op de hoogte te laten stellen van de nieuwe methode.

Lees meer over dit onderwerp en het Kamerdebat bij de NOS.Minister bezoekt Weesp begin 2013. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant