Afbeelding

Zij noemen het een historische misser

Algemeen

WEESP - Historische misser, broddelwerk, niet kritisch, flauw protest. Vier betrokkenen die het niet eens zijn met de gedeeltelijke sloop van de Laurentiuskerk reageren op het raadsbesluit van anderhalve week geleden.

Wim Nagel

"Ik ben de kater nog aan het verwerken", zegt Wim Nagel die met Kees Sietsma voor een openbaar stadspark pleitte op de plek van de kerktuin. "Er is kennelijk geen draagvlak voor een stadspark. Vreemd, want het stond wel in het verkiezingsprogramma van GroenLinks." Verder noemt Nagel het onderzoek van het kerkbestuur naar herbestemming 'broddelwerk, uitgevoerd door mensen die er geen ervaring mee hebben."

Gjalt Zondergeld

Gjalt Zondergeld (links op de foto),
die jaren geleden in Weesp furore maakte met grote protestacties tegen sloop- en winkelplannen, wijst bitter op het gebrek een massaal burgerprotest tegen het sloopvoornemen. "Dit is een verlies van betekenis. Was ik 20 jaar jonger geweest, dan wist ik het wel. Dan was ik langs de deuren gegaan, had ik de publiciteit opgezocht en had ik zo vierduizend handtekeningen kunnen overhandigen en bovenop die raadsleden gezeten. Kennelijk zijn er geen mensen meer in Weesp die dat doen."

Norman Vervat
Norman Vervat van het Cuypersgenootschap zegt verbaasd te zijn dat de gemeenteraad de vele kritische kanttekeningen tijdens het Politiek Plein naast zich neer heeft gelegd. Zijn organisatie voor behoud van bouwkundig erfgoed noemde het vinden van herstemming voor de Laurentiuskerk "een eitje" en is vastbesloten dat alsnog te bewijzen. "We gaan door met ons herbestemmingsonderzoek. Zo nodig nemen we ook juridische stappen tegen de sloopvergunning."

Karel Loeff

Karel Loeff tijdens de commissievergadering
Ook de Erfgoedvereniging Bond Heemschut is zeer teleurgesteld in het raadsbesluit. "Omdat op een aantal punten niet duidelijk is waarop dit besluit is gebaseerd. We missen nu belangrijke gegevens", zegt directeur Karel Loeff. Hij is van mening dat niet uitputtend onderzoek is gedaan naar een alternatieve bestemming van de gehele kerk. "Het is vaag met wie het kerkbestuur over herbestemming heeft gesproken en over welke vorm van herbestemming.

Ook is onduidelijk met welke financiële gegevens er gerekend is. Misschien had dat wel anders gekund. Het is erg jammer dat de gemeenteraad van Weesp zich alleen heeft gebaseerd op de feiten die voorlagen en daar niet kritischer op is geweest."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant