Het schilderij van Sybilla
Het schilderij van Sybilla

Vereniging Rembrandt betaalt niet mee aan Sybilla

Algemeen

WEESP - De vereniging Rembrandt draagt niet financieel bij aan de aankoop van een 17de eeuws schilderij van de Weesper schilder Sybilla voor het Gemeentemuseum. Een financiële domper. 

Onlangs is voor het schilderij "De vier evangelisten" uit 1734 van Weesper schilder G.J. Sybilla subsidie aangevraagd bij de Vereniging Rembrandt. Afgelopen vrijdag, 18 september 2015 toonden oud-conservator, Aukje Zondergeld, en wethouder kunst en cultuur, Peter Eijking, het schilderij aan de subsidiecommissie. 

Het schilderij heeft jaren in het Gemeentemuseum gehangen, maar werd onlangs ter veiling aangeboden.

Criteria
De Vereniging Rembrandt hanteert bij de beoordeling van de aanvraag een aantal criteria: het belangrijkste criterium is dat de aankoop waarde toevoegt aan ons nationaal openbaar kunstbezit. Het moet voor onze nationale collectie als geheel een verrijking zijn. Aangezien er in Nederland al enkele belangrijke Sybilla's zijn, namelijk in het Catharijneconvent, in Zwolle en in Weesp zelfs meerdere, was dit niet het geval.

Daarnaast moet de aankoop passen in de collectie van het aanvragende museum. De vereniging vond dat zeker wel het geval; vond het ook van groot cultuurhistorisch belang voor ons museum (Sybilla was een Weesper schilder én bestuurder). Met spijt werd gemeld dat juist het feit dat Weesp al een collectie van Sybilla heeft, volgens de subsidieverleningscriteria van de vereniging de reden moet zijn om geen subsidie te verstrekken. Naar hun mening voegt dit schilderij onvoldoende toe.

Verrijking voor Weesp
Het schilderij "De vier evangelisten" is voor Weesp een verrijking en van groot cultuurhistorisch belang. Bij de grote brand in het centrum van Weesp in 1968 gingen drie schilderijen van Sybilla verloren. Reden genoeg om nu de kans te grijpen er weer een te verwerven. 

Naar de mening van oud-conservator en stadshistorica Aukje Zondergeld is het waarschijnlijk dat Sybilla in de evangelist Lucas zijn zelfportret heeft geschilderd. Er is verder geen afbeelding van Sybilla zelf bekend.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant