Wethouder Astrid Heijstee.
Wethouder Astrid Heijstee.

Weesperkei geeft steuntje in rug aan sociale initiatieven

Algemeen

WEESP - De gemeente verwacht dat burgers zelf het initiatief nemen om de samenleving wat leuker te maken. Om burgerinitiatieven te stimuleren en te steunen is er nu 'de Weesperkei'. Wie wat leuks wil doen in de buurt kan van de gemeente zonder gedoe 250 euro tegemoetkoming in de kosten krijgen.

"En dat kan voor van alles zijn", zo legt wethouder Astrid Heijstee uit. "Neem bijvoorbeeld de Geluksroute of de Kitchen Roulette, die onlangs georganiseerd zijn. Creatieve initiatieven die mensen bij elkaar brengen. Met de Weesperkei kun je bijvoorbeeld de promotiekosten ondervangen. Maar ook een buurbarbecue of het met een groep bewoners adopteren van een stuk groen in de wijk: het kan allemaal, mits het de sociale samenhang in de wijk of in de stad stimuleert en de aanvraag gesteund wordt door minimaal tien Weespers", zo legt ze uit, want er zijn wel enkele regels aan verbonden.

Aanvragen
Het college zocht al langer naar een manier om burgerinitiatieven te stimuleren en te faciliteren. Heijstee: "De gedachte is simpel en sluit aan op het Sociaal Domein: als mensen elkaar ontmoeten en kennen, zullen ze ook eerder wat voor elkaar doen." De Weesperkei (zonder spatie geschreven) is daar nu dus een gevolg van.

Het initiatief moet gezien worden als een steuntje in de rug, zonder dat je zoals bij subsidieaanvragen een ingewikkelde papierwinkel door moet. De aanvraag voor een Weesperkei is eenvoudig aan te vragen via een formulier. De gemeente trekt er dit jaar 12.500 euro voor uit en evalueert over een jaar.

Lees hier meer over de Weesperkei in het WeesperNieuws.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant