Afbeelding

Zwarte Piet bij intocht, scholen nog in dubio

Algemeen

WEESP - Bij de sinterklaasintocht wordt de goedheiligman 'gewoon' bijgestaan door traditionele Zwarte Pieten. "Zolang er geen gebod geldt, houden wij vast aan de traditie", verklaart Matjan van Kessel.

Zo resoluut als Stichting Sinterklaas Intocht Weesp is, zo moeilijk hebben de Weesper basisscholen het ermee om een beslissing te nemen over het uiterlijk van Zwarte Piet tijdens hun sinterklaasfestiviteiten.

Al bijna drie weken lang probeert het WeesperNieuws erachter te komen wat voor soort pieten de scholen gaan inzetten. Het antwoord werd afgedaan met een gezamenlijk persbericht, opgesteld door algemeen directeur Jan Boomsma van Spirit Basisscholen: "De besturen van de betreffende scholen hebben besloten de uitgangspunten zoals in Amsterdam gehanteerd ook in Weesp te hanteren."

Sinterklaas komt zaterdag 14 november naar Weesp.

Uitgangspunten
Boomsma spreekt van de volgende uitgangspunten:
1. Het sinterklaasfeest moet voor iedereen een feestelijke aangelegenheid zijn die op geen enkele wijze door mensen als kwetsend kan worden ervaren.
2. De figuur van Zwarte Piet is een vermomming met allerlei verschillende verschijningsvormen die voor niemand als discriminerend mag worden ervaren.
3. De vorm waarin het feest gevierd wordt kan verschillen per school, maar komt altijd tot stand in dialoog tussen ouders, leerkrachten en directie. Wederzijds begrip en respect vormen belangrijke uitgangspunten voor de dialoog.
4. Het sinterklaasfeest is verankerd in de samenleving, maar zal in de uitvoering veranderen tot een voor iedereen aantrekkelijke en te waarderen aangelegenheid.

'Lastige kwestie'
Maar dit zegt in feite nog steeds niks, dus probeerden we het nog een keertje bij de scholen zelf. Die laten weten nog druk bezig te zijn met het nemen van een besluit. "Ik weet het echt nog niet", reageert Rutger Slok van De Terp. "De sinterklaascommissie buigt zich hier binnenkort over. Het is een lastige kwestie."

De andere scholen geven soortgelijke antwoorden of verwijzen kortaf terug naar het eerdere persbericht van Boomsma. Wel of geen Zwarte Piet? Het is toch een simpele vraag, maar de schoolbesturen lijken hun vingers er niet aan te durven branden.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant