Petra Schuit (links) is de trotse eigenaresse.
Petra Schuit (links) is de trotse eigenaresse.

25 jaar Bloemenhuis Acacia

Algemeen

WEESP - Toen Bloemenhuis Acacia in 1991 de deuren opende in Hogeweij was er nauwelijks concurrentie. Ja, het benzinestation verkocht soms ook een boeketje, maar dat was geen rivaal. Ondanks dat de concurrentie de laatste jaren enorm is toegenomen - supermarkten, online bloemenwinkels - staat Acacia na (bijna) 25 jaar nog steeds als een huis.

Acacia wordt sinds juli 2013 gerund door Petra Schuit. "Mijn zus en zwager hebben de zaak opgebouwd. Zij hadden eerst een bloemenzaak in Amsterdam, maar wilden graag een winkel buiten de stad. Dat werd Weesp."

Uitbreiding
Schuit heeft veel respect voor de manier waarop haar zus en haar zwager het hebben aangepakt. "Zij hebben een uitstekende naam en een trouwe vaste klantenkring opgebouwd dankzij hun goede service en constante kwaliteit. Later konden ze het naastgelegen pand erbij huren en konden ze hun positie versterken door het assortiment uit te breiden."

Boekhouder
De onderneemster komt uit de financiële detachering. "Ik moest veel reizen en had daar eigenlijk wel een beetje genoeg van. Toen mijn zus en zwager met pensioen gingen, besloot ik de gok te wagen. Ik had ervaring met boekhouden en qua kennis van bloemen en planten kon ik buigen op de jarenlange ervaring van de medewerkers. Een van hen is mijn andere zus, zij is nu bedrijfsleider en regelt het dagelijkse reilen en zeilen in de winkel."

Online concurrentie
Schuit nam een florerende zaak over, maar het voortzetten van een goede reputatie gaat niet vanzelf. "We moeten te allen tijde de service bewaken en altijd kwaliteit bieden. Dat betekent onder meer op tijd weggooien wat niet vers meer is en scherp en slim inkopen op de veiling." Hoe biedt ze het hoofd aan de toenemende concurrentie? "Door een speciaalzaak te zijn met een assortiment dat blijft verrassen. Daarbij leveren wij maatwerk. Het is makkelijk om online een boeket te bestellen, maar onze ervaring is dat mensen bloemen toch nog steeds het liefst ter plekke zelf uitkiezen."

Verbouwing winkelcentrum
Terwijl de bloembinders binnen de klanten helpen, wordt er buiten volop getimmerd. De opknapbeurt van het winkelcentrum is begonnen. Schuit vindt het een geweldig verjaardagscadeau: "Dat valt heel mooi samen met ons jubileum. De werkzaamheden duren tot eind november. Donderdag 1 december bestaat de winkel 25 jaar. Dan hebben we een nieuwe gevel en meer licht in de winkel. Het is sowieso goed dat er eindelijk wat gebeurt. Dat doet dit winkelcentrum ook recht. Er zitten hier fijne en goede winkels, die verdienen de juiste uitstraling."

In de aanloop naar het jubileum in december heeft Acacia verschillende acties in petto. "Door elke maand iets leuks te doen willen we onze vaste klanten bedanken. Elke actie kondigen we aan in de etalage, houd die dus in de gaten."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant