De jeneverfles van het Weesper merk Het Anker.
De jeneverfles van het Weesper merk Het Anker.

Weesper jeneverfles in Rijksmuseum van Oudheden

Algemeen

WEESP - In het Rijksmuseum van Oudheden is vanaf morgen een stukje van een Weesper jeneverfles te zien. In een tien meter lange ladekast liggen archeologische vondsten van 120 gemeenten. Weesp is vertegenwoordigd door deze scherf. 

Dat allemaal onder de naam 'Archeologie uit je achtertuin'. Dat meldt het Museum Weesp. 

Zo'n dertig Weesper stokerijen maakten in de 17e eeuw dagelijks 26.000 liter jenever om aan de enorme vraag van de VOC te voldoen. Dit deel van een jeneverfles is afkomstig van de toen wereldberoemde jeneverstokerij het Anker uit Weesp. Op de fles staat dan ook duidelijk een anker afgebeeld. 

Ladenkast
De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Onder de 120 deelnemende gemeenten die hun mooiste of meest bijzondere objecten uitkozen zijn verder bijvoorbeeld Rotterdam, Maastricht, Alkmaar, Groningen, Utrecht en Lelystad. Tezamen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je een laatje, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant