Ton Bartling ging vanuit het ziekenhuis direct naar de tennis voor een overwinningsfoto.
Ton Bartling ging vanuit het ziekenhuis direct naar de tennis voor een overwinningsfoto. Foto: Martin Henry

Gereanimeerde tennisser maakt het weer goed

Mensen

WEESP - Ton Bartling, de tennisser die eind augustus een acute hartstilstand kreeg op de tennisbaan van de Weesper Tennisclub, maakt het weer goed. Dat vertelt de Weesper deze week aan het WeesperNieuws. 

Ton deed mee aan de clubkampioenschappen van de Weesper Tennis Club. Hij speelde een dubbel, onder meer tegen zijn tennismaatje Martin Henry. Ton stond er goed voor, hij voelde zich uitstekend. Tot van het een op het andere moment het licht uitging. De Weesper had dit hoogstwaarschijnlijk niet kunnen navertellen als omstanders niet met de Automatische Externe Defibrillator (AED) van de tennisclub aan de slag waren gegaan. 

De hartstilstand van Ton kwam uit de lucht vallen. "Zomaar opeens ging het licht uit. Ik kwam weer bij nog voor de ambulance arriveerde. Mijn redders - Martin Henry, Corry de Jong, Jeanette Gillebaard en Elly de Waard - hadden de AED erbij gehaald en mijn hart gereset, waardoor mijn hartslag weer op gang kwam. Als de tennisclub dat apparaat niet had gehad of als mijn tennisvrienden niet zo adequaat hadden gereageerd, dan had ik het niet overleefd zo vertelden de artsen later. Of ik was geëindigd zoals voetballer Abdelhak Nouri van Ajax, die veel te laat werd gereanimeerd en hierdoor als een kasplantje leeft."

Er moeten meer AED's komen
Ton hoopt dat zijn verhaal er toe leidt dat er meer AED's komen.  "In het ziekenhuis vroeg ik vanuit nieuwsgierigheid wat een pacemaker nou eigenlijk kost. Na enig aandringen kreeg ik het antwoord: 30.000 euro. Een AED kost twee- tot drieduizend euro. Reken maar uit. Ik was zelf al een beetje aan het lobbyen geslagen, maar nu ben ik ook benaderd door Annelies Vinken. Zij maakt zich al jaren sterk voor een dicht AED-netwerk in Weesp. Ze vroeg of ik ambassadeur wilde worden. Ik heb direct 'ja' gezegd. Ik zal mijn verhaal dus net zo lang blijven vertellen tot er overal een hangt."

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant