Yvonne met haar steun en toeverlaat: de Engelse bulldog Angel.
Yvonne met haar steun en toeverlaat: de Engelse bulldog Angel. Foto: Marieke van Veen

'Ik weet nooit of ik 's ochtends weer wakker word'

Mensen

WEESP - Yvonne Raaijmakers kan elk moment worden gebeld door het LUMC in Leiden. Ze staat namelijk boven aan de wachtlijst voor een nieuwe nier en een nieuwe alvleesklier. De operatie, het herstel en de bijwerkingen zullen zwaar zijn, toch kan ze niet wachten tot het zover is: "Dan kan ik 's avonds met een gerust hart naar bed. Nu is er altijd de angst dat ik in mijn slaap een zware hypo krijg en nooit meer wakker word."

Yvonne Raaijmakers (39) heeft een moeilijk jaar achter de rug. Verergerde gezondheidsklachten leidden ertoe dat ze tijdelijk weer bij haar ouders moest gaan wonen. In die periode werd duidelijk dat er een nieuwe transplantatie nodig was, ook werd er bij de Weespse een voorstadium van baarmoederhalskanker geconstateerd en haar vader overleed onverwachts aan een hartstilstand.

Terug in haar huisje
De laatste vier maanden woonde Yvonne alleen met haar moeder, maar onlangs besloot ze dat het tijd was om weer op eigen benen te staan. Sinds een maand is ze met haar Engelse bulldog Angel terug in haar huisje aan de Achterherengracht. "Mijn moeder had het er moeilijk mee. Omdat het nu wel erg stil is in huis, maar ook omdat ze me nu minder goed in de gaten kan houden. We hebben de afspraak dat ik elke ochtend even bel als ik wakker ben. Laatst was ik dat per ongeluk een keer vergeten. Zonder me te melden ben ik naar het AMC gegaan voor mijn dialyse. Mijn moeder kon me niet bereiken en was erg bezorgd. Dat geruststellende belletje in de ochtend vergeet ik niet nog een keer. Sorry, mam!"

Verder lezen
Benieuwd naar het hele aangrijpende verhaal van Yvonne Raaijmakers? Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant