In Weesp kwamen er in de afgelopen vier jaar 515 zonnepaneelsystemen bij.
In Weesp kwamen er in de afgelopen vier jaar 515 zonnepaneelsystemen bij. Foto: André Verheul

Honderden Weespers maken woning energiezuiniger

Natuur en Milieu

WEESP - Zeker 982 Weespers hebben de afgelopen vier jaar iets aan hun koopwoning gedaan of laten doen om het energiegebruik terug te drinken. Dat laat de Regio Gooi en Vechtstreek desgevraagd weten. Afgelopen week werd bekend dat voor de hele regio Gooi en Vechtstreek al ruim zevenduizend woningeigenaren datzelfde hebben gedaan. 

De maatregelen die woningeigenaren in deze regio het meest inzetten om woningen energiezuiniger te maken zijn zonnepanelen, spouwmuurisolatie, HR++-glas en vloerisolatie. Dat is in Weesp niet anders. In Weesp zijn in de periode 2013 tot en met 2017 515 zonnepanelensystemen geplaatst. Daarvoor, in 2012, werden 142 systemen geïnstalleerd en in 2017 kwamen er nog eens 693 installaties bij. Het vermogen van al die zonnepanelen samen bedraagt 2.701 kWp.

Subsidies
89 Weespers hebben de subsidie Duurzame Energie uit 2013 aangevraagd. Hiervan zijn 94 maatregelen uitgevoerd. Het gaat om 39 x zonnepanelen, 33 x spouwmuurisolatie, 10 x HR++-glas, 5 x vloerisolatie, 2 x glasfolie, 2 x zonneboiler, 1 x dakisolatie, 1 x warmtepomp en 1 x een doe-het-zelf-isolatiemaatregel. Er zijn drie huiseigenaren uit Weesp die in 2017 gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om een Energiebespaarlening af te sluiten. In totaal is er € 11.853,- geleend. Welke maatregelen hiermee zijn genomen is niet bekend.

Duurzaam Bouwloket
In Weesp wordt ten opzichte van de andere gemeenten in deze regio veel gebruikgemaakt van het Duurzaam Bouwloket, zo laat Marije Mansfeld van de Regio Gooi en Vechtstreek weten. Maar liefs 30% van de unieke bezoekers van dit onlineloket komt uit Weesp. 415 huiseigenaren uit Weesp hebben via hdit loket minimaal één duurzame maatregel uitgevoerd. In totaal hebben dus 982 woningeigenaren uit Weesp iets aan hun koopwoning gedaan om het energiegebruik terug te dringen. Het daadwerkelijke aantal duurzame aanpassingen ligt waarschijnlijk echter veel hoger, omdat veel maatregelen niet worden geregistreerd. Er zijn ook woningeigenaren die zelf of op eigen kosten maatregelen treffen. Dit is bij de Regio Gooi en Vechtstreek dan niet bekend.

Energieneutrale regio
De ambitie van de Gooi en Vechtstreek is een energieneutrale regio in 2030. De in de regio benodigde energie wordt dan duurzaam opgewekt. In eerste instantie richtten de inspanningen zich vooral op de bebouwde omgeving. Dat heeft vooralsnog bovenstaande cijfers opgeleverd. De overheden werken nu samen aan een vervolgproject. Veel subsidiemaatregelen voor particulieren lopen ondertussen ook nog door. Via www.duurzaambouwloket.nl kunnen huiseigenaren een subsidiecheck doen om te kijken wat zoal de mogelijkheden zijn.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant