De NUON-centrale in Diemen waar men een biomassacentrale wil bouwen.
De NUON-centrale in Diemen waar men een biomassacentrale wil bouwen. Foto: Trudy Kroese

Strenge afspraken bij komst biomassacentrale Diemen

Natuur en Milieu

REGIO - De gemeenten Gooise Meren, Amsterdam, Almere, Diemen en Weesp en de provincie Noord-Holland hebben strenge afspraken gemaakt met Vattenfall/Nuon voor als er een biomassacentrale in Diemen komt.

De gemeente Diemen stemde gisteren met grote tegenzin in met het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen. De gemeenteraad wil unaniem geen biomassacentrale, maar de meerderheid volgt het standpunt van het college in Diemen dat er onvoldoende juridische grond is om deze verklaring te kunnen weigeren.

Provincie
Met het afgeven van de verklaring van geen bedenkingen legt Diemen de bal nu bij de provincie. Het is aan Gedeputeerde Staten om een besluit te nemen of ze een omgevingsvergunning, voor de bouw van een biomassacentrale door Vattenfall/Nuon, gaan afgeven.

Tegelijkertijd hebben dus de gemeenten afspraken gemaakt die het energiebedrijf verplicht tot aanvullende eisen op het gebied van luchtkwaliteit en de herkomst van de houtpellets die worden verstookt ten behoeve van stadswarmte. Op termijn wordt overgestapt op alternatieve energiebronnen zoals geothermie, aquathermie of restwarmte uit datacenters.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant