Afbeelding
Foto: Bob Awick

Scheidingsstations GAD weigeren zand en grond

Natuur en Milieu

WEESP - Zand en grond inleveren op een van de vier scheidingsstations van de Grondstoffen en Afvalstoffendienst (GAD)? Vergeet het maar. De GAD is per direct gestopt met het innemen van zand en grond op de stations in Hilversum, Huizen, Bussum en Weesp.

Dit is het gevolg van een besluit van staatssecretaris Stientje van Veldhoven, meldt de GAD, waardoor grond die niet gekeurd is op poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) niet verwerkt kan worden. Hierdoor zou de GAD de grond, die ingeleverd wordt op de scheidingsstations, niet kwijt bij verwerker Renewi.

Het 'Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie' is op 8 juli aangeboden aan de Tweede Kamer en direct in werking getreden. "Door dit kader wordt de GAD geconfronteerd met de onderzoeksplicht op PFOS, PFOA en GenX in alle grond en baggerspecie (waaronder ook zand en aarde) die door inwoners is aangeboden", meldt de GAD in een persverklaring. "Alle nu aanwezige grond op de scheidingsstations kan niet worden afgevoerd voordat deze is onderzocht en goedgekeurd."

Voor inwoners betekent dit dat zij tot nader orde geen ongekeurde grond, zand en aarde kunnen inleveren op de scheidingsstations. De GAD is op zoek naar een oplossing en is in gesprek met de verwerker om zo spoedig mogelijk het afvoeren van grond weer op gang te krijgen. Tot die tijd is het alleen mogelijk grond aan te bieden bij de GAD die is onderzocht op PFAS. Inwoners kunnen hun grond laten keuren door ZVS in Eemnes (tel. 035-5387986) of een grond-/bodemonderzoeksbureau.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant