Afbeelding

Een glas wijn op z’n tijd is zo gek nog niet

Advertorial

Anderhalve glas wijn per dag is zo gek nog niet. Wie er onderzoeken op naleest, treft dat 15 gram per dag het risico op sommige chronische ziekten verlagen kan. Dat is net iets meer dan een glas.

Genoemd worden de kans op hart- en vaatziekten en dementie. Ook diabetes type 2 en longkanker worden genoemd. 

Tip: drink de wijn op de juiste temperatuur

Wie de hoeveelheid niet overdrijft, kan zonder zorgen af en toe een glaasje drinken. En voor veel mensen is dat puur genieten. Drink de wijn wel op de juiste temperatuur. Dat is soms een zoekplaatje, maar er is een aantal adviezen waardoor de smaken het beste tot hun recht komen. 

Een sommelier in een eerder interview: 'Wijn is een levend iets dat reageert op zijn omgeving, net als wij. Wanneer het koud is, hebben wij de neiging ons op te spannen en te hullen in een deken, en wanneer het warm is, zetten we uit. Maar wanneer het net aangenaam is, zijn wij ook op ons best. Precies dit geldt voor wijn'.

Wijn uit de klimaatkast

Er zijn wijnen die rond de 18 graden het beste smaken, maar ook wijnen die rond de 12 graden het beste tot hun recht komen. Hoe lichter het alcoholpercentage, hoe voller de wijn smaakt op 12 graden of kouder. 

Als je je hoofd er niet teveel over wilt breken is een klimaatkast wijn een uitkomst. De wijn is daarmee op de juiste temperatuur is als je deze uitschenkt. En wat is leuker dan je een beetje in de wijn verdiepen. Dat hoeft helemaal niet uitgebreid, maar als je een aantal stelregels hanteert, weet je al snel waar -bijvoorbeeld op welke hoogte in de kast- je de wijn het beste kunt opbergen.  

Stevig drinken gaat je geld kosten

Terug naar onze gezondheid kunnen we dus met een gerust hart af en toe een flesje openen en uit die kast pakken. Houdt het echter binnen de perken. Uit een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt namelijk dat een groot aantal Nederlanders van mening is dat wie stevig drinkt een hogere premie voor de ziektekostenverzekering zou moeten betalen. Dat geldt ook voor rokers en mensen die niet of nauwelijks bewegen. 

Om bij die alcohol te blijven is dan ook raadzaam er vooral van te genieten en dat kan best met één glas goede wijn. Zorg er voorts voor dat je niet rookt, en regelmatig beweegt. Die rugtas heb je niet voor niets. Ga er wat vaker op uit en er is niets fijner dan na inspanning, de ontspanning opzoeken. Precies, met een glaasje. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant