Afbeelding

Een emigratie verloopt nooit zoals je het voor ogen hebt: vier gouden tips

Advertorial

Het lijkt vaak een hele expeditie en dat is het ook, maar met een hoger doel: veel Nederlanders zoeken hun geluk elders in Europa. Eenmaal geland en verhuisd begint het verhaal echter pas echt: lang niet alles gaat zoals je het voor ogen had. Vijf tips van ervaringsdeskundigen. 

Regel een gespecialiseerde verhuisdienst

De (toegangs)wegen zijn niet op elke plek in Europa zo netjes aangelegd laat staan begaanbaar als in Nederland. Je droomhuis op een heuvel in Toscane is bijvoorbeeld alleen te bereiken met kleine vrachtwagens of busjes, zodat je inboedel overgeladen moet worden. Focus je dus niet op een enkele vrachtwagen die het hele zaakje wel even overbrengt, maar neem bij het bekijken van de woning en de aanvliegroute in je op en maak desnoods foto’s en filmpjes. Bovendien kies je een verhuisservice die eerder met dit buitenlandse bijltje gehakt heeft en daarnaast de mores van drukke Nederlandse steden kent. Woon je in Utrecht, dan is Moving Company Utrecht wat dit betreft een goede tip. 

Veel bureaucratie is niet ingewikkelder dan in Nederland, maar wel anders

Spanje, Italië, Frankrijk en ook Duitsland: deze populaire emigratielanden hebben ook hun regeltjes en wetten. Die zijn niet per definitie slechter of beter, maar wel ánders. Het loont de moeite om je al ver van tevoren in te lezen over bijvoorbeeld het importeren van je auto. Of het oprichten van een eigen bedrijf. In sommige landen zit de bevolking er niet op te wachten dat jij hun traditionele gerechten gaat bereiden in je eigen restaurant, hoe goed je bedoelingen in kookkunsten ook zijn. Het komt zelfs voor dat de locals je dan gaan tegenwerken. Kortom: probeer nu al te integreren, met name op administratief en cultureel gebied. 

Inboedels blijven vaak gewoon staan in je buitenlandse koophuis

Kijk niet raar op als je droomhuis in Zuid-Frankrijk niet bepaald veegschoon is achtergelaten. Sterker nog: veel inboedels blijven vrolijk staan, waarna jij veel meubels en apparaten dubbel hebt. De conclusie is niet zelden dat veel van je eigen spullen net zo goed in Nederland hadden kunnen blijven. Sorteer daarop voor nu je nog hier woont, want spullen online verkopen in het buitenland is weer een aparte tak van sport. Het is trouwens niet ondenkbaar dat er bij de verkoop van bijvoorbeeld je piano een verhuisdienst aan te pas komt. Zo’n kolossaal instrument vanuit een grachtenpand in Amsterdam omlaag slepen is een specialisme, waarvoor je liever even Moving Company Amsterdam intikt op de zoekmachine. Wellicht valt het te combineren met de reguliere verhuizing. 

Meng je direct onder de locals in het dichtstbijzijnde barretje

Loodgieter, metselaar, tuinman, wifi-monteur of andere expert nodig? Verdwaal niet in de plaatselijke Gouden Gids, maar duik gezellig het dichtstbijzijnde barretje in om contacten op te doen. De locals weten altijd meer dan het internet en je leert op die manier sneller de taal spreken. Denk niet dat je een emigratie voor 100 procent kunt managen, vaak heb je je buren hard nodig. En ze zullen het zeker waarderen als je gebruikmaakt van hun diensten, in plaats van Nederlandse werklui in te vliegen. Het café als hoeksteen van de samenleving is in Nederland vrijwel verdwenen, maar in Zuid-Europa is het fenomeen nog springlevend. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant