Afbeelding
Foto: Brian Elings

Laatste werkdag voor 'de baas van de bieb'

Mensen

WEESP - Vandaag, dinsdag 4 februari, is Judith Kortland's laatste werkdag in de bibliotheek van Weesp. Zij gaat met pensioen.

Kortland is vestigingsmanager én verzorgt de PR voor Bibliotheek Gooi en meer. Ze krijgt daarom niet één maar twee opvolgers.

Bijna 43 jaar werkte Judith in een bibliotheek: ze begon in Bibliotheek Hilversum. De bibliotheek was 43 jaar geleden wel heel anders dan nu, vertelt ze in het Zaterdagportret op WeesperNieuws Extra. “We gaven net geen handgeschreven kaartjes meer mee met de boeken. We hadden een heel modern systeem: de Karmac. Een camera waar je het kaartje met de uitleendatum erop onder legde. De catalogus was nog wel een grote kaartenbak en de abonnementen waren kartonnen kaarten die ieder jaar vernieuwd moesten worden. Uitgetikt op de typemachine.”

In Weesp werkte ze 14,5 jaar. Ze maakte er twee grote en een kleinere verbouwing mee en het 100-jarig bestaan van de Weesper bibliotheek. Naast boeken uitlenen, is er veel te doen. “Het Leescafé is iedere dag open. Er is ruimte voor spreekuren van maatschappelijke partners. Er zijn peutervoorstellingen en literaire lezingen met schrijvers. We zijn gastheer voor het Korenfestival, de schrijfmarathon van Amnesty op de Dag van de Rechten van de Mens en het Chamber Music Festival", somt Kortland op. Dat zal in principe niet anders worden. "Ons doel - niet alleen van mij, maar van het hele team - is om mensen die normaal niet zo snel naar binnen komen over de drempel te krijgen om te laten zien wat de bieb anno 2020 biedt."

Afscheidsreceptie
Vanmiddag is er een afscheidsreceptie in de bibliotheek tussen 15.30 en 17.30 uur waar iedereen persoonlijk afscheid kan nemen van Judith.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant