De taptoe klonk twee minuten voor acht op verschillende plekken in Weesp
De taptoe klonk twee minuten voor acht op verschillende plekken in Weesp Foto: Bjorn van der Neut

'Een 4 mei die ons altijd zal bijblijven'

Algemeen

WEESP - De dodenherdenking ging ook in Weesp vandaag anders dan we gewend zijn. Maar het was een bijzondere ervaring en het is belangrijk om dit met elkaar te delen, aldus burgemeester Bas Jan van Bochove.

Vanmiddag legde hij met Sjoerd Huisingh van het herdenkingscomité en oorlogsveteraan Peter Claesen bloemen bij het oorlogsmonument aan de Ossenmarkt.  "Zonder muziek en zonder mensen, waaronder mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt. Een totaal ander gevoel dan andere jaren, maar wel een moment van bezinning en de realisatie dat wij daar de bloemen neerlegden om hen te eren die in de oorlog of in de periode erna bij vredesmissies hun leven gegeven hebben", aldus van Bochove. De rest van de middag legden ook tal van andere Weespers bloemen bij het monument.

Toespraak
Om 18.45 uur hield de burgemeester zijn toespraak, niet bij het monument, maar vanuit een leeg stadhuis via een livestream. Van Bochove sprak over de stilte. Op straat al wekenlang, bij het oorlogsmonument vanavond, maar ook op plekken die ons herinneren aan de oorlog en de mensen die toen omkwamen. Zoals het station waar in de oorlog meester Bouhuys en zijn zoon Daan getuigen waren van het wegvoeren van tientallen Joodse Weespers op last van de bezetter. En de struikelstenen waar Joodse medeburgers woonden die in de oorlog vermoord zijn.

Een bijzondere dag, op zichzelf al, maar deze 4 mei 2020 zal ons waarschijnlijk voor altijd bijblijven, zei hij. "Sinds de bevrijding in 1945 hadden we in Nederland niet eerder te maken met dit massale gevoel van onmacht en onzekerheid. Ook niet met het inperken van onze zwaarbevochten vrijheden, of met de angst en twijfel of we deze periode doorkomen zonder het verlies van dierbaren." En "Spreken over onze vrijheid in een periode als deze heeft iets vreemds, voor velen wellicht iets beklemmends. We voelen ons immers niet helemaal vrij. Een grillig virus, waar we nog niet veel van weten, beheerst al enige tijd ons leven. In de bestrijding hiervan staan we zij aan zij. (..) Ik zie dat op straat, in de stad, en voel dat ook door op deze manier op afstand, maar toch samen met elkaar te gedenken."


Burgemeester Van Bochove sprak de tekst uit in een lege raadzaal (Foto: Gemeente Weesp)

Vrijheid vieren
Van Bochove: "Het gaat erom dat we dingen die ook anno 2020 van belang zijn en die gerelateerd zijn aan het verleden met elkaar delen. Niet alleen door te herdenken op 4 mei, maar ook door de vrijheid vieren op 5 mei. Die dingen liggen heel dicht bij elkaar. Vieren kan deze keer alleen thuis in eigen kring. Toch is het belangrijk om ook daarbij stil te staan. We mogen vieren dat we 75 jaar vrij zijn en ook dat is een belangrijk gegeven. In deze crisis heeft die vrijheid toch weer een bepaalde connotatie gekregen."

Taptoe en 2 minuten stilte
Om twee minuten voor acht speelden op verschillende plekken in Weesp trompettisten de taptoe. Daarop volgen de gebruikelijke twee minuten stilte en daarna klonk het Wilhelmus.

Carillonconcert
Morgen geeft beiaardier Bauke Reitsma een concert op het carillon van de Grote Kerk. Tussen 11.00 en 12.00 uur speelt hij muziek die verband houdt met de bevrijding.

De hele toespraak van de burgemeester is woensdag te lezen in het WeesperNieuws.

De fotografen van WeespFoto maakten onderstaande foto's van de taptoe op diverse locaties in Weesp.


Robin Voorhamm


Mathe Snoek


Wil Oudshoorn


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant