Afbeelding
Foto: WeesperNieuws
Van de lezers

‘Het gaat mij aan het hart dat er zo achteloos wordt omgesprongen met belastinggeld’

Algemeen

Hilda Roland uit de wijk Leeuwenveld stuurde ter publicatie dit opiniestuk. Er zijn haar de laatste tijd veel dingen opgevallen, waardoor ze grote vraagtekens zet bij de manier waarop het belastinggeld van de inwoners van Weesp wordt uitgegeven - met name op het gebied van onderhoud.

Vele Weespers hebben ongetwijfeld met verbazing kennis genomen van het feit dat Weesp prijkt op maar liefst de tweede plaats van de procentuele verhoging van de WOZ, na koploper Bloemendaal: een twijfelachtige eer.

Gekoppeld aan het feit dat ‘onze’ gemeente Amsterdam voornemens is volgend jaar de OZB, gebaseerd op deze gestegen WOZ, ook nog eens flink te verhogen, mogen de Weespers zich vast schrap zetten tegen deze aanslag op hun budget. Na veel aarzelen benader ik u, aangezien ik meen dat er op zijn minst slordig gebruik wordt gemaakt door de Gemeente van de OZB gelden, met name op het gebied van onderhoud van de publieke ruimte.

Het gemeentelijk beleid in deze is al vele malen onderwerp van lezersbrieven in uw blad, meldingen en klachten bij de Gemeente, discussies met Gemeenteambtenaren etc. maar blijft onveranderd slecht.

Velen met mij zijn inmiddels wat murw en moedeloos en hebben het vertrouwen in het functioneren van de Gemeente op dit gebied deels verloren. Contact met de Gemeente levert veelal standaard, automatisch gegenereerde, nietszeggende antwoorden op, als ‘er wordt onderhoud gepleegd op beeld’.

Wellicht helpt het als uw blad weer eens aandacht schenkt aan deze problematiek. Ik zou het dan ook  zeer waarderen als u dit stukje publiceert, in de wetenschap dat uw blad niet als klaaglijn dient, maar wel als belangrijk, vaak kritisch oor en oog voor het reilen en zeilen in onze stad.

Zo moesten de bewoners van Leeuwenveld I (gebouwd in 1997) de afgelopen jaren met lede ogen toezien, hoezeer het onderhoud van onze wijk verwaarloosd wordt door de Gemeente, qua groenvoorziening, onderhoud en reiniging. Sinds het voorbereiden van de bouwgronden voor Weespersluis wordt onze wijk tevens voortdurend bedekt met ladingen sterk vervuild bouwzand. Onze straten vertonen vieze zwarte plakken vuil, waarop het onkruid goed vat heeft. Onkruid wieden gebeurt niet meer, straten worden nauwelijks gereinigd en als er al onderhoud plaatsvindt, is het resultaat bedroevend.

De Gemeente besteedt het onderhoud uit aan diverse aannemers en onduidelijke onderaannemers. Hierbij ontbreekt elke coördinatie tussen werkzaamheden.  Controle op geleverd werk ontbreekt eveneens, waardoor fraude in de hand wordt gewerkt.

Zo pleegden deze diverse bedrijven de afgelopen weken o.m. in mijn straat ‘onderhoud’ aan de smalle groenstroken tussen de parkeerplaatsen.

Resultaat: half kaalgeplukte groenstroken, waar het groen maar niet groeien wil maar het onkruid vrij spel heeft; een heerlijke plek voor poezen en honden om daar fijn hun behoefte te doen. Groen dat doodgaat wordt niet vervangen. De randen om die groenstroken en straatgoten worden door andere bedrijven “onderhouden”. Echter: dat gebeurt niet, simpelweg “omdat daar auto’s staan”. Ja, die staan uiteraard op de daartoe bestemde parkeerplaatsen. Indien dit credo ook voor andere plekken in de stad geldt, zou er praktisch geen straat meer gereinigd worden!

De bladblazer, die deze week volgde, blaast het vele bladafval– en zand! - van de straat alle kanten inclusief de trottoirs op, waarbij het ook in voortuinen belandt. Vervolgens wordt het daar weer uit geblazen en is het “onderhoud” klaar. Resultaat: alle geparkeerde auto’s kunnen gelijk naar de wasstraat en het straatvuil ligt er nog net zo bij: smerig zand, her en der nu verspreid bladafval en nog immer een weelde aan onkruid.

Op  mijn meermalen gedane aanbod om, als onderhoud gepland staat, contact met mij op te nemen waarna ik persoonlijk alle straatgenoten kan verzoeken op die dag even hun auto elders te parkeren, kreeg ik nooit reactie.

Talloze meldingen en verzoeken van vele wijkbewoners aan de gemeente om orde op zaken te stellen leiden niet tot verbetering. Slechts na langdurig, intensief “lobbyen” door de bewoners zijn de laatste jaren eindelijk de miserabele bomen vervangen door nieuwe exemplaren. (het was pure noodzaak om alle 20 jaar oude, slechte bomen in de gehele wijk te vervangen, dankzij wanbeleid bij de aanbesteding destijds. U en ik mochten dat betalen uiteraard). Mij blijft de uitspraak over de wijk bij van een der gemeenteambtenaren die ik eens persoonlijk benaderde: “mevrouw, het is hier twintig jaar geleden neergekwakt en er is nooit meer naar omgekeken”.

Als de mooie nieuwe wijken die nu gebouwd worden eenzelfde behandeling ondergaan maken ze over enige jaren dezelfde slonzige, verwaarloosde indruk.

Het gaat mij aan het hart dat er op deze achteloze wijze wordt omgesprongen met belastinggelden maar ook, dat de stad hierdoor meer en meer aan leefklimaat inboet, op de paar pronkstukjes bij station en stadhuisomgeving na. Ooit had de Gemeente zelf medewerkers voor onderhoud van de publieke ruimte in dienst. Nu verschuilt zij zich achter diverse aannemers die geen binding hebben met onze stad en geen enkele interesse hebben in het werk dat zij geacht worden te doen, maar met de minst mogelijke moeite zo veel mogelijk financieel voordeel halen uit hun opdrachten.

De burger heeft het nakijken, kan volgend jaar een fiks hogere aanslag Onroerende Zaak Belasting tegemoet zien en mag dan ook braaf zijn parkeervergunning betalen, een aardige nieuwe bijverdienste voor de Gemeente.

En ik? Uit arren moede onderhoud ik nu maar zelf de groenstrook voor mijn huis en houd de goot schoon, gratis en in mijn eigen tijd. Dat heet geloof ik ‘participatie’.

Inzender: Hilda Roland, Leeuwenveld

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant