De testcapaciteit in de garage van dokter Burggraaff.
De testcapaciteit in de garage van dokter Burggraaff. Foto:

‘Weesp is coronabrandhaard en lokale overheid moet leiderschap tonen’

Algemeen

WEESP Weesp is één van de meest heftige coronabrandhaarden in Nederland. En daarom moet het gemeentebestuur leiderschap en daadkracht tonen en zich vooral niet verschuilen achter regionale en landelijke maatregelen.

Deze boodschap komt van dokter Hans Burggraaff, die zich grote zorgen maakt over de besmettingscijfers zoals hij die elke dag ziet in de lokale teststraat die is ingericht in zijn garage aan de Papelaan. Die cijfers liegen er namelijk niet om.
Afgelopen week zijn hier 234 Weespers getest, van wie 33 een positieve uitslag te horen kregen. Van de geteste Weespers bleek dus 15 procent positief. Ter vergelijking: GGD Gooi en Vechtstreek meldt momenteel een besmettingspercentage van 5 procent. Weesp scoort dus drie keer zo hoog. Dit beeld wordt ook bevestigd door de statistieken van Burggraaff. Vanuit Nederhorst den Berg bijvoorbeeld werden vorige week 18 personen getest, van wie er één besmet is en vanuit Driemond lieten 14 personen zich aan de Papelaan testen, van wie er twee besmet zijn. Van alle andere gemeentes in het Gooi werden ook mensen in Weesp getest, maar was niet een besmet persoon. Er komen ook mensen uit Amsterdam naar Weesp. Van de 37 Amsterdammers die hier vorige week hier zijn getest, waren er vier positief.

Aantal besmette personen stijgt
Helaas kan het nog alarmerender met de cijfers uit Weesp. Een week eerder werden namelijk 252 Weespers getest, van wie er 20 positief bleken. Met andere woorden: het aantal Weespers dat zich heeft laten testen is gedaald, althans vorige week, maar het aantal besmette personen is fors gestegen. Verhoudingsgewijs loopt het dus enorm uit de hand. Uit de cijfers blijkt verder dat er onder de besmette personen veel jonge Weespers zijn. “Er zitten ook ouderen bij, zeker, maar het merendeel is geboren in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw en er zijn zelfs millennials bij. De jongste geteste persoon bij ons is geboren in 2008.”

Heldere boodschap
Nu kun je je afvragen - en dat doet ook menigeen, ook uit de medische wereld - of het hoge aantal komt door de testcapaciteit bij Burggraaff of dat het aantal besmettingen gewoon echt hoog is. Burggraaff houdt het echt op het laatste en dus is het tijd voor een heldere boodschap: “We moeten in Weesp vooral niet denken dat corona ver weg is, want dat is niet zo. We zitten middenin een echte coronahaard in Nederland, en misschien wel de hevigste die er momenteel in Nederland is.”

Strenger
Wat Burggraaff betreft moet de gemeenschap hier goed rekenschap van nemen en hij vraagt zich serieus af of in Weesp niet veel meer maatregelen moeten worden genomen dan elders in Nederland. Een sturende rol van de plaatselijke overheid is heel welkom, vindt hij. Burggraaff: “Ik zou verwachten van onze burgemeester dat hij leiderschap toont. Burgemeester Halsema van Amsterdam bijvoorbeeld heeft een duidelijke mening en zij spreekt ook bepaalde verwachtingen uit. Wat zou het fijn zijn als er ook in Weesp klare wijn wordt geschonken. De Weesper cijfers zijn niet een vraagstuk van de landelijke overheid, deze roepen op tot stellingname van de plaatselijke overheid.”

Verboden
Hem is daarbij nog iets opgevallen. “De lokale overheid denkt heel erg in verboden. Dit mag niet, zus mag niet en dat gebied sluiten we af. Ik denk dat Weespers juist nu moeten worden gestimuleerd om strenger te zijn dan de landelijke regels aangeven. Het is nu bijvoorbeeld verstandig om Weespers aan te moedigen een mondkapje te dragen als ze een winkel binnengaan of in een andere openbare ruimte komen. Verder moeten Weespers die klachten hebben, in afwachting van een testuitslag zijn of positief zijn, worden opgeroepen zoveel mogelijk binnen te blijven. Dat gebeurt nu namelijk te weinig. Ik ken helaas voorbeelden van mensen die positief zijn getest, maar die wel naar de sportclub of de winkel gaan. Dat kan natuurlijk echt niet en daar mag de plaatselijke overheid ook best iets van vinden. Want, nogmaals, Weesp scoort echter bizar hoog. Er is alle reden om heel scherp te zijn.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant