Afbeelding
Foto: Pixabay

Inwoners uit de regio gezonder dan de rest van het land

Zorg

WEESP - Volwassenen uit de regio Gooi en Vechtstreek voelen zich gezonder en hebben minder beperkingen door gezondheidsproblemen dan elders in het land, blijkt uit onderzoek van de GGD. Toch zijn de conclusies uit het onderzoek alles behalve positief.

Elke vier jaar doet de GGD Gooi en Vechtstreek onderzoek onder volwassenen van 18 tot 65 jaar en ouderen vanaf 65 jaar. Het onderzoek vond plaats in het afgelopen najaar, en in totaal hebben ongeveer 10.000 inwoners uit de regio meegedaan.

Opvallend

Volgens de GGD zijn er enkele opvallende resultaten uit het onderzoek. Zo ligt het alcoholgebruik in de regio vrij hoog. “Bijna twee derde van de volwassenen en de helft van de ouderen drinkt meer dan de norm van de Gezondheidsraad,” zeggen zij. “Hoewel lager dan gemiddeld in Nederland, heeft één op de acht inwoners ernstig overgewicht (obesitas). Twaalf procent van de volwassenen was afgelopen jaar slachtoffer van huiselijk geweld. Een positieve bevinding is dat ruim drie kwart van de inwoners zeer tevreden is met de eigen woning en woonomgeving.” 

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat ouderen steeds minder professionele hulp ontvangen - een trend die al enkele jaren voortzet - terwijl drie op de tien 85-plussers wel behoefte hebben aan meer hulp.

Corona

De impact van corona blijkt het grootst te zijn van jongeren. “Jong volwassenen staan onder druk,” zegt de GGD. “Drie op de tien 18-34 jarigen hebben in de voorgaande vier weken veel stress ervaren, voornamelijk door werk, studie en geldzaken. Ze lopen een hoger risico op een angststoornis of depressie, zijn vaker emotioneel eenzaam, vaker slachtoffer van huiselijk geweld, hebben minder veerkracht en hebben vaker contact met een psycholoog.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant