Afbeelding

Componist Louis Andriessen op 82-jarige leeftijd overleden in Weesp

Mensen

WEESP - Op donderdag is de Nederlandse componist Louis Andriessen overleden in Weesp. Hij is 82 jaar geworden. Hij wordt gezien als een van de beste Nederlandse componisten.

Andriessen werd geboren op 6 juni 1939 in Utrecht, in een muzikale familie. Zijn vader was componist en organist, en was directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn moeder was pianist. Het afgelopen jaar woonde Andriessen in de Hogeweyk in Weesp, nadat hij dementie kreeg. Daar speelde en improviseerde hij nog veel op de piano.

Als componist daagde Andriessen het muzikale establishment uit. Zijn vernieuwende werk zorgde ervoor dat hij erkenning in binnen- en buitenland kreeg. Hij was een van de grondleggers van de muzikale stroming de Haagse School en initiatiefnemer van Aktie Notenkraker, een actiegroep van Nederlandse muzikanten die zich sterk maakten voor de inclusie van meer hedendaagse muziek in het Concertgebouworkest. Dat deden zij onder andere door een concert in het Concertgebouw te verstoren met een hoop lawaai.

Andriessen kreeg in 2019 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam vanwege zijn vernieuwende werk. Daarnaast was hij hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, waar hij lesgaf in de Scheppende Kunsten. Hij werkte met grote orkesten in binnen- en buitenland, zo hield het New York Philharmonic in 2018 een festival van twee weken ter ere van Andriessen en zijn muziek.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant