De Gereformeerde Kerk voor de brand.
De Gereformeerde Kerk voor de brand. Foto: RHC Vecht en Venen

Voormalige pastorie en diaconie Gereformeerde Kerk aangewezen als gemeentelijke monumenten

Buurt & Wijk

WEESP Het college van B en W heeft op 30 november ingestemd met het aanwijzen van twee gemeentelijke monumenten, namelijk de gebouwen die resteren van de Gereformeerde Kerk aan de Hoogstraat.

Vorig jaar deed het Cuypersgenootschap een monumentenaanvraag voor de gebouwen. Volgens de vereniging zijn de panden monumentwaardig vanuit architectuurhistorisch, stedenbouwkundig en cultuurhistorisch perspectief. Het kerkgebouw is in 1968 afgebrand toen een grote stadsbrand een deel van de binnenstad verwoestte. De pastorie en diaconie bleven echter gespaard.

Ondanks de nieuwbouw rondom de panden is de architectuur van Egbert Reitsma uit de jaren ‘20 herkenbaar en intact gebleven. “Veertig jaar lang bepaalde deze imposante kerk met haar expressionistische architectuur, een meesterwerk van architect Reitsma uit het interbellum, mede het stadsbeeld van Weesp,” schrijft het Cuypersgenootschap. Het genootschap geeft ook aan dat de overblijfselen van de afgebrande gereformeerde kerk belangrijk zijn in de geschiedenis van Weesp. “Het staat symbool voor de emancipatie, ontwikkeling en uiteindelijke neergang van de gereformeerde zuil in Weesp.”

De twee gebouwen zijn nu toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst van Weesp.


De pastorie en diaconie bleven gespaard na de brand. Foto: André Verheul sr

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant